Afbeelding
Foto:

Poëzie op beton

OUDDORP - De Reizende Dichters hadden al eens gedichten gemaakt bij objecten in het Watersnoodmuseum en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Daar komt dit voorjaar een derde erfgoedlocatie bij: de Bunkerroute op De Punt. Op de bunkers verschijnen dertien gedichten in drie talen.

Tekst: Kees van Rixoort

Dit nieuwe project van De Reizende Dichters is een onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding. Evenals het door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta opgezette onderdeel in Het Diekhuus. Daar komen foto's, schilderijen en gedichten om stil te staan bij het eind van de oorlog in 1945. Behalve van De Reizende Dichters is er werk te zien van De Rarekiek en de schildersgroep van Het Diekhuus.

Delen van de gedichten zijn uitgegeven op kaartjes in een fraai kunststof doosje, dat ook als fotolijstje is te gebruiken. Deze productie heet In Vrijheid Bloeyende en is voor de vriendelijke prijs van 7,50 euro te koop.

De expositie in Het Diekhuus voorbereidend, kwam het idee bij De Reizend Dichters op om ook de bunkers bij Ouddorp te voorzien van gedichten. Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, en Stichting WO2GO, die de Bunkerroute beheert, waren direct enthousiast.

Het resultaat is straks: dertien gedichten, van alle Reizende Dichters (inclusief de eind vorig jaar overleden Fred Hoogervorst) op beton. Net als de informatiebordjes van WO2GO in drie talen: Nederlands, Engels en Duits.

Er verschijnt in april een extra editie van o-o-go, het tijdschrift van De Reizende Dichters, waar de Bunkerroute-gedichten in staan. En ook hier in drie talen. Uiteraard gaan de gedichten over vrijheid. Een begrip waar dichters wel raad mee weten. Ieder op zijn of haar eigen wijze, zoals Anneke de Klerk in dit gedicht:

75 jaar Vrijheid

rusten in vrijheid
vrede ademt uit
geweren zwijgen
zucht van verlichting

bloed doordrenkte aarde
waar moeders huile
om zonen - dochters
verloren vaders zoeken
tevergeefs

allemaal verliezers
gebroken handen
zoeken heling
vinden bevrijding

een tere bloem groeit
haar zachte groen
door het asfalt

Afbeelding