Afbeelding
Foto:

Jaarverslag van de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis

MIDDELHARNIS - De Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis heeft weer een druk jaar achter de rug. Hieronder volgt een verslag van 2019. Het hoogtepunt was de start van de kerkbouw in Taureni.

"In september 2018 waren alle papieren afgerond en kon de grond aangekocht worden in Taureni, de grond van Taureni is nu eigendom van de kerk in Uioara. Afgelopen januari lagen de eerste tekeningen bij de architect maar werden de tekeningen afgekeurd door de burgermeester en de kosten waren ook veel te hoog, daarop is aangegeven dat het veel eenvoudiger moest worden.
In april werd er door Jan van der Made met de burgermeester gesproken over de bouw van het kerkje in Taureni. Helaas gaat dit niet zoals wij dit willen, iedere keer willen ze weer wat veranderen en lopen de kosten op. Bij deze afspraken was Ds. Istvan aanwezig om te vertalen. Dinsdag 30 april zijn Jan en Nicosur vertrokken naar de architect voor de veranderde tekening van de bouw, en hopen dat de burgermeester de tekeningen nu wel goedkeurt. In juli zijn Jan van der Made en Marten Baan afgereisd naar Roemenië om gesprekken te voeren over de bouw, nog steeds gaat alles moeizaam en veranderen er dingen.
De architect uit Ludus heeft de tekeningen en de begroting aangepast en deze zijn door de burgemeester van Taureni goedgekeurd.
Het totale bedrag wat nodig is voor de bouw van de kerk komt op € 42.000,00.
Een grote gift van een stichting uit Oud Beijerland die is opgeheven en gelden uit onze werkgroep waren genoeg om met de bouw te beginnen.
Eindelijk op 26 augustus is de bouw voor de kerk gestart. Gelukkig hebben we een kort lijntje met Roemenië en komen er regelmatig foto's over de vordering van de bouw. Waar andere kerken leeg komen te staan, mogen wij toch heel dankbaar zijn een kerk te bouwen bij een zigeunergemeente in de bergen in Roemenië
Op 4 en 5 oktober was er in de Plus Markt Middelharnis de sinaasappelsap actie en op 23 en 24 november de boodschappen actie.
Het hele jaar door zijn de huis aan huis collectes geweest over het gehele eiland.
Er zijn bij verschillende kerken en op de CSG Prins Maurits in Middelharnis presentaties gegeven over het werk in Roemenië.

Loods en transporten

Er zijn afgelopen jaar vier transporten naar Roemenië gegaan ( januari, april, juli en december).
Iedere 1e zaterdag van de maand ( m.u.v. augustus i.v.m. vakantie ) was er inzameling in de loods aan de Industrieweg 17 in Middelharnis, helaas was er december geen inzameling want de loods stond vol!.
Regelmatig gaat er een groep naar Roemenië, deze groep bestaat uit werkgroep leden en belangstellenden, zij bezoeken dan de zigeunerkampen en delen daar de gebreide kleding/sjaals/mutsen/dekens uit en brengen er tassen met boodschappen. De mensen zijn zeer dankbaar en blij met alles wat wij er brengen en daar doen we het voor!
De kosten van de gehele reis naar Roemenië worden door de werkgroepsleden zelf betaald.
Namens de leden van de Stichting Oost - Europa Werkgroep Middelharnis zeggen wij u hartelijk dank voor uw medewerking in het afgelopen jaar. We hopen D.V. in het nieuwe jaar dat wij weer een beroep op u mogen doen".

Acties afgelopen jaar
Op 2 maart is er een zangavond georganiseerd in de Hersteld Hervormde Kerk in Stellendam, de opbrengst was voor de werkgroep.
Op 10 en 11 mei was er weer de appelflappen actie in de Plus Markt in Middelharnis.
31 augustus stond er een kraam van de werkgroep op de boerendag in Elspeet en op 7 september op de goede doelen markt in Ouddorp

Informatie

Kijk voor actuele informatie op de website www.oosteuropa-werkgroep.nl. voor het geven van een presentatie of informatie kunt u bellen naar Dhr. Van der Made tel: 0627590230. Giften zijn van harte welkom op IBAN NL 97 RABO 0342007408. De stichting heeft het ANBI-keurmerk, daardoor zijn giften aftrekbaar

Afbeelding
Afbeelding