Een groepje deelnemers op de studieavond van Edudelta tijdens een van de workshops.
Een groepje deelnemers op de studieavond van Edudelta tijdens een van de workshops. Foto: PR

Tijdens gezamenlijke thema-avond: Stimuleren van talent

30 stagebedrijven te gast bij Edudelta Middelharnis

 

MIDDELHARNIS - In het beroepsonderwijs is een goede interactie tussen onderwijsinstelling en stagebedrijven van essentieel belang. Dat werd nog eens bevestigd tijdens de drukbezochte studieavond, die het Edudelta College Middelharnis afgelopen dinsdag organiseerde voor haar MBO stagebedrijven in de regio. Edudelta organiseerde deze thema-avond samen met het bekende kenniscentrum Aequor. Hierin vertegenwoordigd de werkgevers via brancheorganisaties, de werknemers via vakbonden en het onderwijs via de AOC-raad.

Zo'n 30 bedrijven uit de regio namen deel aan deze avond met als thema: "het stimuleren van talent". Na een gezamenlijke buffetmaaltijd was het gastspreker Annemarie van der Toorn die, als gedragsdeskundige en praktijkopleider, de spits afbeet met een interessante lezing over dit thema. Dit met als ondertitel: "lichaamstaal als communicatie in de leer- en werksituatie". Met markante voorbeelden, uit haar praktijk, zette ze de toon voor een goede interactie tussen de aanwezige bedrijven, de studenten en hun docenten. Zo bood ze inzicht in elkaars doen en laten en bracht ze "generaties en partijen" dichter bij elkaar.

Talent stimuleren en ontwikkelen

Vervolgens ging men aan de slag met twee interessante workshops, verzorgd door Diane van der Weijde (Aequor) en Lidia Bezemer (Edudelta). Zij namen hierin de grote hit van Radio 538 "Maak 't of Kraakt 't" als leidraad en vertaalden deze naar het leren in een leerbedrijf. "Stimuleer de student door positieve bekrachtiging (Maak 't) en laat een minder effectieve beoordelingswijze (Kraak 't) achterwege", zo hielden zij hun gehoor voor. Ook hier weer vele voorbeelden richting het ontwikkelen van (jong)talent. Als rode draad: het positief communiceren en het overbruggen van verschillen in inzicht, opvatting en levensstijl tussen de verschillende generaties.

Talentvolle vakmensen

Aan het eind van deze ruim 4 uur durende studiebijeenkomst maakten de deelnemers, o.l.v. MBO teamleider Frans de Bakker, de balans op. Algemeen was men van mening dat het 't waard is om talent te stimuleren en dat in iedere bedrijfstak. Zo ook dat het bedrijfsleven, ondanks de dip op de arbeidsmarkt, altijd behoefte heeft aan goede talentvolle vakmensen. Zeker straks met de uitstroom van de babyboomers. Vandaar dat de bedrijven rondom het Edudelta College Middelharnis, voor nu en voor straks, graag investeren in goede stageplaatsen en een goed leerbedrijf willen zijn. Edudelta regiodirecteur Adrie Krielaart was hiermee ingenomen en liet weten zulke avonden regelmatig te willen organiseren en daarbij dan ook de VMBO-stagebieders te betrekken. Zeker nu Edudelta, samen met het bedrijfsleven, hard werkt aan interne doorlopende leerlijnen van VMBO naar MBO en daarmee het komend schooljaar volop start. Dit vooral vraag gestuurd vanuit datzelfde regionale bedrijfsleven.