Miljoenen subsidie mogelijk toch in zicht voor

toeristisch-recreatief plan Ouddorp - Duin 

DEN HAAG – De Afdeling Bestuursrechtspraak ( Raad van State) heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in het geding tussen de Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Ridderstee Holiday in Ouddorp en het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De Raad van State heeft nu bepaald dat de Provincie opnieuw moet beoordelen of het recreatieve project Ouddorp Duin recht heeft op een - in 2008 - aangevraagde subsidie van 4.5 miljoen euro. In maart 2010 had GS en vervolgens in 2011 de rechtbank Den Haag de bezwaren van Ridderstee Holiday bv in Ouddorp afgewezen nadat op haar subsidieaanvraag op basis van de "Tijdelijke verordening stimulering Voordelta" slechts 200.000 euro was toegekend.

Door Jaap Ruizeveld

Volgens de Raad van State is de afwijzing van GS op de aangevraagde 4.5 miljoen euro subsidie onvoldoende toegelicht. Het provinciaal bestuur had als motivatie van haar afwijzing dat er sprake zou kunnen zijn van onrechtmatige staatssteun en oneerlijke concurrentie. Dit is echter in de afgelopen jaren niet onderzocht. De Afdeling Bestuursrechtspraak verklaarde het hoger beroep van Ridderstee Holiday bv gegrond. Vernietigde de uitspraak van de Haagse rechtbank en veroordeelde het college van GS voor de proceskosten.

Veel tijd verstreken

Ridderstee Holiday bv. is blij met de uitspraak, al is er helaas veel tijd verstreken sinds oktober 2008. De voorkeur van Ridderstee Holiday bv is nu om snel met Provincie en Gemeentebestuur Goeree-Overflakkee in overleg te treden. Er zijn tussentijds al contacten gelegd met de Provincie om te praten over de wijze waarop de subsidie kan worden verleend. Dit om een economische impuls in Ouddorp op het gebied van Recreatie en Toerisme mogelijk te maken.. Echter de Provincie wilde eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten.

Publiek toegankelijk

Volgens Ludovic den Hollander, directeur van Ridderstee Holiday bv, is steeds duidelijk aangegeven dat de 4.5 miljoen euro subsidie is aangevraagd voor publiek toegankelijke onderdelen in het recreatieve plan Ouddorp-Duin. Een bedrag dat volgens Ridderstee Holiday bv nodig is voor de realisering van een hotel, een zogenoemde elk-weer voorziening met een theater, een overdekte speeltuin, een voorlichtings- en bezoekerscentrum, een bioscoop, een zwembad en een fitness- en wellnesscentrum. Het plan voorziet verder in de aanleg van duinen, natuurgebied, voorzieningen voor mindervaliden om het strand toegankelijk te maken, een trimbaan en parkeerplaatsen.

Historie

In 2006 zegde de toenmalige minister Peijs in de Tweede Kamer toe dat als compensatie voor de aanwijzing van de Voordelta als natuurgebied in verband met de aanleg van Maasvlakte 2, er een bedrag van € 9 miljoen als compensatie zou worden uitgekeerd aan gedupeerde recreatie- ondernemers en een bedrag van 3 miljoen euro voor de visserij. Afgesproken is dat de Provincies Zuid Holland en Zeeland deze bedragen gelijkelijk zouden verdelen over projecten waarvoor subsidie is ingediend. Echter uit een opgestelde lijst van der Provincie zou blijken dat er voor het toerisme en de recreatie op de Kop van Goeree uitsluitend voor de aanvraag van Ridderstee Holiday bv € 200.000,- was toegekend. Het grootste deel van de 4,5 miljoen euro werd toegekend aan Groenservice Zuid Holland (dochter- onderneming van de Provincie Zuid Holland). Ook werd door de toenmalige GS-portefeuillehouder een aanvraag van 2,9 miljoen voor het project Voornse Delta /bij Hellevoetsluis toegekend. Recent is deze aanvraag overigens geannuleerd.

Stimulering

Het doel van subsidieverlening uit het Stimuleringsfonds Voordelta is, de stimulering van de sector recreatie en toerisme in het voordeltagebied van de subsidieregio Zuid-Holland. Ridderstee stelt dat de gevraagde subsidie wordt aangewend om openbare infrastructurele en recreatieve voorzieningen aan te leggen, die toegankelijk zijn voor het publiek. Totale kosten van aanleg voor deze openbare voorzieningen zijn destijds begroot op minimaal 7.6 miljoen euro. Volgens Ridderstee is het niet rendabel om infrastructurele en recreatieve voorzieningen - van de schaal en omvang als met het project is voorzien -, uitsluitend te realiseren voor een hotel met 80 tot 120 kamers en voor recreatiepark De Klepperstee.

Spillover effect

In het verweerschrift van GS bij de Raad van State staat dat de openbare toegankelijkheid van de infrastructurele en recreatieve voorzieningen onvoldoende zouden zijn gegarandeerd, omdat de gemeente niet als mede-aanvrager - en dus niet nauw genoeg - bij de aanvraag om subsidie is betrokken. Het college vindt dat realisering van deze voorzieningen een spillover effect heeft op de commerciële activiteiten van Ridderstee. De rechtbank in Den Haag volgde in 2011 dit standpunt van GS en overwoog dat deze voorzieningen weliswaar financieel zijn afgesplitst van de commerciële voorzieningen, maar wel deel uitmaken van één overkoepelend project. Het is daarom aannemelijk dat de infrastructurele en recreatieve voorzieningen vooral de commerciële activiteiten van Ridderstee aantrekkelijker zullen maken en in mindere mate de aantrekkelijkheid van andere recreatieondernemingen in de omgeving zullen bevorderen, gaf de Haagse rechtbank in 2011 aan.

Aantonen

Ridderstee Holliday bv herhaalde dat zij zich altijd op het standpunt heeft gesteld dat de voorzieningen, met name de publieke voorzieningen, voor iedereen toegankelijk zullen zijn. Dat is ook vastgelegd in een overeenkomst met het toenmalige gemeentebestuur van Goedereede. In de – uitspraak van de Raad van State – is te lezen dat Ridderstee Holliday bv in haar verweer GS opriep aan te tonen dat het verlenen van de gevraagde subsidie zou leiden tot ongerechtvaardigde staatssteun.