Afbeelding
Foto: PR

Consumentenbeurs Dirksland gaat verder in een ander jasje

DIRKSLAND – Na in totaal tien Consumentenbeurzen in Dirksland gehad te hebben, wordt dit jaar opnieuw zo'n beurs gehouden, maar nu anders. Niet meer onder de naam 'Consumentenbeurs Dirksland', maar als 'Dé Beurs'. Niet uit te spreken als 'dee beurs', maar gewoon met het accent op 'de', wat direct al aangeeft hoe onderscheidend deze beurs bedoelt te zijn ten opzichte van de doorsnee consumentenbeurs. Nely Kievit en Herma Villerius, dezelfde organisatoren als die vorig jaar dit Dirkslandse evenement weer oppakten en nieuw leven inbliezen, staan ook nu weer garant voor een paar klinkende beursdagen, die gehouden zullen worden op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart a.s., weer op de locatie van Cor Melissant Auto aan de Nijverheidsweg te Dirksland. Vorige week maandagmiddag gaven Nely en Herma een presentatie tijdens een flashmeeting voor ondernemers en andere belangstellenden in het kantoor van de Rabobank te Stellendam. Hier voerde ook gastheer Jan Verhage het woord. Hij is coöperatie-adviseur en MVO-coördinator bij Rabobank Goeree-Overflakkee en ging dieper in op het onderwerp 'Samen voor duurzaamheid, juist nu!', wat ook als thema aan de komende beurs in Dirksland is verbonden.

Door Hans Villerius

De bijeenkomst ging van start met een kort filmpje over een vlucht ganzen. Het liet zien hoe ganzen tijdens het vliegen samenwerken, elkaar stimuleren én welk voordeel ze daarvan hebben. "Tussen het thema duurzaamheid en de komende beurs staat samenwerking ook centraal", legde Nely Kievit de link naar het filmpje uit. "Als we aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen willen doen, zullen we ook samen moeten werken", gaf Jan Verhage later tijdens de bijeenkomst aan. De les van de gans dus.

Duurzaamheid

Waarom is het goed om een beurs te hebben waarbij het ook over duurzaamheid gaat? Wat zijn de trends op dit gebied? Hoe kan ik hierin als ondernemer kansen benutten? Op deze vragen ging Jan Verhage in tijdens een korte speech. Hij schetste in enkele lijnen de historie van duurzaamheid, vanaf 1785 tot heden, met de ontwikkelingen die zich als golven over de diverse tijdvakken heen uitrolden. "De laatste golf richt zich vooral op groen en nano", aldus Verhage, "en dat biedt weer nieuwe kansen".

Er zijn veel redenen om te werken aan duurzaamheid, zo vervolgde hij. "Met het oog op de komende generatie. De fossiele brandstoffen raken op. Bedrijfscertificering op het gebied van duurzaamheid is vandaag de dag onmisbaar. Duurzaamheid is in de maatschappij een hot item geworden, al hoeft het niet meer geld te kosten. Maar ook: de consument wordt 'consumens'. Dit wil zeggen: men wil tegenwoordig transparantie en open communicatie over de herkomst en achtergronden van producten. De markt lijkt tegenwoordig over de schouders van ondernemers mee te kijken of die wel genoeg aan duurzaamheid doen. Veel bedrijven doen er al veel aan, voor anderen is op dit terrein nog winst te behalen."

"We verbruiken ruim twee en een half keer wat de aarde aankan, dat zullen we echt terug moeten draaien", zo benadrukte Verhage. "We gebruiken met z'n allen, maar we verrekenen niet alles". Het vraagt volgens hem dan ook serieuze aandacht om te werken aan duurzaamheid. Dat is overigens onderscheiden van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), zo gaf hij aan. "Bij duurzaamheid gaat 't erom hoe je met grondstoffen en materialen omgaat, bij MVO gaat 't meer over je organisatie."

Duurzaamheid komt in alle marktsegmenten voor, ging Verhage verder. "Aan duurzaamheid doen en winst maken horen tegenwoordig bij elkaar. En gebleken is dat hoe meer je aan duurzaamheid en MVO doet, des te hoger je bedrijfsresultaat wordt". Aan de hand van enkele tabellen liet hij het meteen in cijfers zien.

"Duurzaamheid is zo belangrijk", vulde Nely Kievit aan, "dat de komende beurs dit thema ook kreeg. En om dit als ondernemers verder met elkaar uit te zetten, is Dè Beurs een goede opzet. Als je iets belangrijks te vertellen hebt, doe je dat het beste aan 'n zo groot mogelijk publiek, en dat is precies wat op een beurs gebeurt. Hopelijk werkt 't als een olievlek!"

Extra

Ten opzichte van vorige edities krijgt de komende beurs er een aantal extra onderdelen bij. Zoals 'B2B' – 'Business to Business', een speciale gelegenheid voor ondernemers voor onderling contact. Verder wordt er flink ruimte gemaakt voor entertainment en catering, omdat uit onderzoek is gebleken dat bezoekers graag ook voor gezelligheid, sfeer en beleving komen, zo gaf Nely Kievit aan. Daarnaast zullen branche-gerelateerde bedrijven als 'eilandjes' bij elkaar worden geplaatst, voor de bezoeker gemakkelijk als hij gericht informatie zoekt over een bepaald product.

Nadat Herma Villerius de bezoekers van de flashbijeenkomst, potentiële beursexposanten, van de nodige tips & tricks had voorzien om zo succesvol mogelijk aan de beurs deel te nemen, werd het samenzijn met een netwerkborrel afgesloten.

Aanmelden

Wie met een stand op de beurs wil staan, kan zich tot 1 maart a.s. aanmelden. Voor een inschrijfformulier of voor meer info gelden de volgende contactgegevens: e-mail: consumentenbeurs@gmail.com, tel. 06-50577003.