Wethouder Koningswoud  poseert met leerkrachten en kinderen in obs Stellegors.
Wethouder Koningswoud poseert met leerkrachten en kinderen in obs Stellegors. Foto: Adri van der Laan

Superlange sjaal van 233 meter breekt record

STELLENDAM - Jong en oud had er aan meegewerkt en het resultaat was er dan ook naar: een sjaal van niet minder dan 233 meter hadden de leerlingen van Ecoschool obs Stellegors samen gebreid. Daarbij geholpen door moeders, oma's en iedereen die maar breien wilde. Dat daarmee de allerlangste sjaal van Goeree-Overflakkee was gebreid was overduidelijk. De superlange sjaal werd vrijdagmorgen tijdens een gezellig feestje aangeboden aan het Breicafé Steekje los. Deze zal de lange sjaal splitsen in kleinere sjaals die via de Stichting Oost Europa voor kinderen in Roemenië bestemd zijn.

Tekst en foto: Dorien Kickert

De breiactiviteiten vonden plaats in het kader van de Warme truiendag. In heel Nederland doen scholen, gemeenten, bedrijven en andere organisaties mee aan deze dag, die op of rond 16 februari wordt gehouden, de dag dat het verdrag van Kyoto in werking trad. De bedoeling van deze overeenkomst is om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen, die leidt tot klimaatverandering, te verminderen. Ook in Nederland kan dat, onder andere door op deze dag de verwarming 1 graad lager te zetten en hiermee per graad 7% energie te besparen.
Sinds de kerstvakantie waren de 160 leerlingen van Stellegors aan het breien geslagen. Iedere maandagmiddag werd op school een uurtje daarvoor vrijgemaakt. Onder begeleiding van de juffen werkten zowel jongens als meisjes met veel enthousiasme aan hun sjaal. Maar ook na schooltijd, of wanneer even wat tijd vrij was, werd er vlijtig doorgebreid. De allerkleinsten hielden het bij vingerhaken, de ouderen, al dan niet met hulp van moeders en oma's, maakten soms ware creatieve scheppingen. Van alle kanten werden overgebleven restjes wol en breipennen in alle soorten en maten aangedragen. Het grappige eindresultaat was dan ook veelkleurig en in formaat zeer afwisselend.

Record

De officiële meting van de sjaal vond plaats in de gemeenschappelijke ruimte van de basisschool. Onder toeziend oog van leerlingen, leerkrachten en ouders maten de negen eco-leerlingen nog eens nauwkeurig de lengte van de sjaal na. Het resultaat: 220 meter. Maar er bleek nóg een extra stuk te zijn gebreid. Wethouder Koningswoud, die voor deze gelegenheid alle leerlingen namens de gemeente trakteerde op chocolademelk, mocht dit laatste stuk opmeten en kwam zo op een totaal van 233 meter sjaal! Daarmee werd het record van 'de langste sjaal op Goeree-Overflakkee", dat tot nu toe op naam van de ecoschool obs Roxenisse stond, onweerlegbaar gebroken. Daar bleek de wethouder diep van onder de indruk. "Complimenten dat de school dit heeft opgepakt. Duurzaamheid, goed omgaan met energie om de klimaatverandering tegen te gaan, is iets wat ook de toekomstige generatie aangaat."

Roemenië

Maar wat te doen met al die meters sjaal? De oplossing, zo vertelde directeur Petra 't Hoen, had de school gevonden bij Breicafé Steekje los in Middelharnis. Nicole van Kempen en Gerdie Schellevis, namens het Breicafé aanwezig, hadden op hun beurt contact opgenomen met de Stichting Oost Europa, waarvan een werkgroep actief is in Middelharnis. Door de vrijwilligers van het breicafé te vragen om van die hele lange sjaal kortere sjaals te maken, kunnen er veel mensen in Roemenië blij gemaakt worden. Uiteraard toonden Jan van der Made en Janneke de Rover van Stichting Oost Europa zich bijzonder gelukkig met dit initiatief. Van der Made liet aan de hand van foto's zien hoe arm de mensen in Roemenië zijn en in welke barre omstandigheden zij leven. "Het volgend transport vertrekt half februari naar Roemenië, dus misschien kunnen we dan al een paar sjaals meenemen," hoopte Van der Made. En anders kunnen ze zeker met het volgend transport mee.

Er waren die vrijdagmiddag dus erg veel gelukkige mensen bijeen: trotse onderwijzers en leerlingen die een superlange sjaal hebben gebreid, enthousiaste vrijwilligers van het breicafé die nu de mooie klus krijgen om hier weer prachtige sjaals van te maken en de vertegenwoordigers van de Stichting Oost-Europa die straks noodlijdende Roemenen wat warmte kunnen geven.