Bij deze onderwijsvorm houden leerlingen zich voornamelijk bezig met praktische zaken.
Bij deze onderwijsvorm houden leerlingen zich voornamelijk bezig met praktische zaken. Foto:

Succesbeleving op csg Prins Maurits
Kwetsbare leerlingen scoren in het Praktijkonderwijs 

MIDDELHARNIS -In het Praktijkonderwijs (PrO) van de Prins Maurits worden kwetsbare jongeren in een veilige omgeving begeleidt naar hun zelfstandigheid. De mix van praktijk, persoonlijke aandacht en vorming zorgt voor een succesbeleving die motiveert en zelfvertrouwen geeft. Zo krijgt elke leerling de kans om op eigen tempo zijn of haar toekomst te ontdekken.

Het PrO is er voor kinderen met ernstige leerachterstanden die op een andere manier leren. Een kind kan niet zomaar naar het PrO. Eerst bekijkt de Permanente Commissie Leerlingenzorg of een kind deze aanpak echt nodig heeft. Elke leerling maakt zijn eigen ontwikkelplan, wat samen met de ouders wordt afgestemd en wordt besproken. Die persoonlijke aanpak maakt het PrO succesvol. De klassen zijn klein en elke les is op maat. Geen moeilijke lesstof, maar lesstof die nodig is in de dagelijkse praktijk.

Zelfvertrouwen

Een kind leert op het PrO werken als een betrouwbare werknemer en collega. Wie een speciale vaardigheid onder de knie krijgt, kan rekenen op een flinke boost in het zelfvertrouwen. De PM biedt op het PrO vier verschillende sectoren aan.
Economie: bedien klanten in de Wereldwinkel op D'n Diek. Les krijg je in de praktijkruimte erachter.
Techniek: helpen met onderhoudsklussen aan de woningen van Woongoed GO.
Groen: aan de slag in de kas of groenvoorziening van Zuidwester.
Zorg & Welzijn: help in een zorgcomplex van Curamare mee in een woongroep.
Vorig jaar won het Praktijkonderwijs van de PM een nationale prijs voor arbeidstoeleiding: de Wio-Award. De jury noemde samenwerking met werkgevers in de regio een goed voorbeeld.

Op eigen benen

Het PrO is veel meer dan leren werken alleen. De PM bereidt een leerling intensief voor op zijn eigen toekomst. Daarom is er veel aandacht voor omgangsvormen. Ook oefenen de jongeren met zelfstandig wonen. Boodschappen doen, koken, formulieren invullen, rekeningen betalen. Er wordt niet gewerkt met rapportcijfers en schooljaren, maar met fases en handelingsdoelen. Na een paar jaar begint vanzelf een nieuwe fase en gaat een kind weer iets meer zelf doen.

18 en dan?

Op het PrO halen leerlingen speciale diploma's die bij specifiek werk passen. Hiermee vergroten ze de kans op een baan. Elk diploma is ondertekend door een bedrijf of organisatie. Voor een aantal PrO-leerlingen is het bovendien mogelijk om op de PM een mbo-diploma (niveau 1) te halen. De PM spant zich maximaal in om elke PrO-leerling met een uitstroomstage aan een passende werkplek te helpen. Meer inf op: www.csgpm.nl/PrO