Commissaris van de Koningin Jan Franssen legde een bloemenkrans in Oude-Tonge en voerde ook het woord tijdens de eilandelijke herdenking van de watersnoodramp. Foto’s: Hans Villerius
Commissaris van de Koningin Jan Franssen legde een bloemenkrans in Oude-Tonge en voerde ook het woord tijdens de eilandelijke herdenking van de watersnoodramp. Foto’s: Hans Villerius Foto: Martijn de Bonte

Eilandelijke herdenking watersnoodramp 1953 in Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Nadat 's morgens in Oude-Tonge al een plaatselijke herdenking van de watersnoodramp van 1953 plaatsvond, werd 's er middags ook een eilandelijke herdenking gehouden. In woord, muziek en beeld werd stilgestaan bij de gebeurtenissen van en herinneringen aan toen, tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk, waaraan voorafgaand de Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, Jan Franssen, een bloemenkrans legde op de Begraafplaats Watersnoodramp 1953 aan de Heerendijk.

Door Hans Villerius

Het kerkgebouw was geheel gevuld met belangstellenden. Met gevoelvolle woorden werden zij welkom geheten door waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt van de gemeente Goeree-Overflakkee, die de bijeenkomst ook afsloot.

De doorstane ontberingen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, maar ook in de dagen daarna, werden op verschillende wijze verwoord. Hans Timmer vertolkte zijn herinneringen en gevoelens in een zelfgemaakt lied dat hij, met pianobegeleiding door Mar van der Veer, met passie ten gehore bracht. In een persoonlijk verhaal tekende Piet Vreeswijk de lotgevallen van hem en zijn ouderlijk gezin, van vlak voordat het water toesloeg tot het moment dat ze behouden aankwamen in gebied waar geen water heerste. Maar ook waren er gevoelvolle gedichten van Rien Vroegindeweij, door hemzelf voorgedragen, afgewisseld met fraaie, indringende en uitdrukkingsvolle muziek die door de koperblazers Bernadette van de Velde-Braber en M. Prins tot klinken werd gebracht, en die in combinatie met geprojecteerde beelden de presentatie 'Getekend' vormden. Het gehele programma werd afgewisseld door optredens van het Prins Mauritskoor, dat keer op keer toepasselijke liederen liet horen. Ook hield de commissaris van de Koningin Jan Franssen een toespraak. Daarin bracht hij herinneringen naar voren van met name genoemde gezinnen uit Oude-Tonge, waarin deze middag nog steeds het diepschrijnende doorklonk van wat 60 jaar geleden werd meegemaakt. Maar waarin hij ook zijn respect verwoordde voor de wijze waarop velen hulp en onderdak boden en de wederopbouw ter hand namen. Én hoe we ook vandaag de dag alert moeten blijven op de dreiging van het ons omringende water, met nieuwe gevaren door klimaatverandering, maar ook rekening houdend met de gevolgen van de aanleg van de Deltawerken. In onze (geabonneerde) editie van a.s. vrijdag een uitgebreid verslag.