Passeer lokale ondernemers niet bij inkoop- en aanbestedingsbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Leek het agendapunt Vaststelling ontwerp voor een gemeentewapen voor de gemeente Goeree-Overflakkee donderdag voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad het meest in het oog springende item, tot bespreking kwam het niet. Het onderwerp werd van de agenda gehaald. Ook het Archief dient hier - voorafgaand aan de oordeel vormende bespreking van de politici - nog gehoord te worden. En dat advies ontbrak. Opnieuw bleek dat college en raad nog worstelen met opstart-vraagstukken. Op welke wijze kunnen of moeten procedures worden gehanteerd. Het Presidium is daarvoor aangewezen als de geijkte plaats voor onderlinge afstemming.

Door Jaap Ruizeveld

Stil werd gestaan bij het overlijden van de heer Wim Drooger, sinds de oprichting voorzitter van de WMO-adviesraad Goeree-Overflakkee. Burgemeester Kleijwegt gaf aan dat de gemeente(n) hem dankbaar zijn voor de getoonde inspiratie en inzet voor de WMO-adviesraad.

Eigen bedrijfsleven

Als eerste inspreker meldde zich de heer Van Zielst die - zoals hij al eerder deed in de gefuseerde gemeenten - opnieuw een sterk pleidooi hield dat bij de uitvoering van het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente het eigen bedrijfsleven op het eiland niet wordt gepasseerd. "Onze ondernemers rekenen op u", stelde hij. "Het is wenselijk dat daarvoor in aanmerking komende eilandelijke ondernemers ten alle tijden worden uitgenodigd om in te schrijven voor diensten en werken. Dat bevordert de lokale economie". Van Zielst betreurde het dat bij de inrichting van de nieuwe raadszaal geen eilandelijke ondernemers zijn betrokken. Vanuit SGP en VVD kwam support voor de oproep van de inspreker.

Ook Europees

Burgemeester Kleijwegt gaf, op vragen vanuit fracties aan, dat het college inzicht zal geven over de gevolgde weg bij het inrichten van de raadszaal. "Bij aanbestedingen zal volgens het afgesproken document worden gehandeld en zullen lokale partijen worden betrokken. Bij sommige (grote) onderwerpen is het overigens zo dat via de Europese regels gewerkt moet worden".

Cultureel beleid

Het cultuurbeleid Goeree-Overflakkee 2013 bracht de eerste discussie op tafel, maar ook weer niet stevig inhoudelijk. Dat werd - mede veroorzaakt - door het feit dat een deel van de raad een brief van de Culturele Raad niet bleek te hebben ontvangen en de inhoud daarvan dus niet in de besprekingen kon betrekken. Wethouder De Jong gaf aan dat er dit jaar een flinke stap in dit dossier gezet moet worden. Hij gaat nu eerst met de Culturele Raad praten en komt daarna met "veld-gegevens", met een voorstel naar de raad hoe het cultuurbeleid in de steigers kan worden gezet. We staan op een kruispunt, zei de portefeuillehouder. Wij moeten naar de toekomst kijken, evalueren en heroverwegen. Het onderwerp ligt op onze schouders omdat de provincie op dit beleidsveld geen rol meer speelt.

Ook in bezuiniging

Van Alphen ( E.v.V) gaf aan het beter te vinden dat het college het voorstel terugnam, draagvlak ging zoeken en vervolgens de koers bepaalde. Maliepaard (GOS) vond dat de beleidshorizon nu verlengd diende te worden en dat gezamenlijk stappen moesten worden gezet richting invoering gemeentelijk cultuurbeleid. Tuk (CU) wilde een spoorboekje. Wat gaat wanneer gebeuren en hoe worden wij als raad bij het onderwerp betrokken. Mevrouw 't Hoen (PvdA) drong aan op een startnotitie, terwijl SGP-er Ju te veel optimisme in mogelijkheden temperde met de opmerking: " Ook het cultuurbeleid kan de dans van de bezuinigen niet ontspringen". Tenslotte ging de raad akkoord met de aanpak van de wethouder en zette het onderwerp op de besluitvormende lijst in de volgende vergadering.