Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

 

Raad Goeree-Overflakkee kiest deze week het gemeentewapen

 

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de vergadering van donderdag 17 januari stelt het college van b. en w. de gemeenteraad voor te besluiten om Hare Majesteit de Koningin te verzoeken aan de gemeente Goeree-Overflakkee een gemeentewapen te verlenen overeenkomstig een ontwerp van de Hoge Raad van Adel. Ook wordt de volksvertegenwoordiging gevraagd te besluiten om de Hoge Raad van Adel te vragen advies uit te brengen voor een officiële gemeentevlag. De raad kan kiezen uit twee adviezen voor een wapen. Eén betreft een traditioneel ontwerp waarin gebruik wordt gemaakt van het wapen van het opgeheven Waterschap Goeree-Overflakkee en het andere is een geheel nieuw ontworpen wapen.

Door Jaap Ruizeveld.

De Hoge Raad van Adel stelt in haar advies dat een traditioneel ontwerp met de heraldische elementen uit de wapens van de gefuseerde gemeenten nagenoeg niet is te realiseren. De veelheid van deze elementen al of niet in combinatie met schilddelingen bemoeilijken het samenstellen van een evenwichtig wapen waarin elk van de vier gefuseerde gemeenten heraldisch voldoende tot haar recht komt. In plaats daarvan heeft de Raad een overwegende voorkeur voor het verlenen aan de nieuwe gemeente van het wapen van het opgeheven Waterschap Goeree-Overflakkee (verleend in 1981) en vervallen in 2003 na de fusie van dit waterschap met het Waterschap Hollandse Delta.

Ontwerp 1

Dit past in de geest van het bepaalde in de ministeriële richtlijnen voor het verlenen van wapens aan publiekrechtelijke lichamen van 1977. Het gedeelde wapen van het voormalige Waterschap Goeree-Overflakkee haakt aan bij de geschiedenis van het eiland en symboliseert heraldisch (rechts) het voormalige eiland Zuid-Voorne waartoe Overflakkee behoorde en heraldisch (links) het voormalige eiland West-Voorne waartoe Goeree behoorde. Het wapen wordt als volgt omschreven: Gedeeld: 1 in keel een geopende burcht van zilver, verlicht van sabel, waarop een omgewende, liggende, aanziende leeuw van goud, getongd en genageld van azuur. In de poort daarvan een omgekeerd zwaard van sabel; 2. in zilver een geopende burcht van keel, verlicht van sabel, waarop een uitkomende, aanziende leeuw van goud, getongd en genageld van azuur, en in de poort daarvan een anker van sabel (ontwerp 1).

Geheel nieuw

Het tweede, volledig nieuwe wapenontwerp is meer abstract en grijpt terug op de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee door middel van een eenvoudig gevierendeeld wapen, geeft de Hoge Raad van Adel in haar advies aan. De kwartieren 1 en 4 van sinopel (groen) staan voor de eilanden Goeree en Overflakkee, de kwartieren 2 en 3 van zilver voor het Haringvliet en de Grevelingen. Een gouden versmalde schuinbalk symboliseert de Statendam of Stellendam die in 1731 werd aangelegd en die met de landaanwinningen in de daaropvolgende jaren Goeree en Overflakkee verenigde (ontwerp 2).

Niet verplicht

In het voorstel aan de gemeenteraad stelt het college van b. en w. dat er geen wettelijke verplichting is voor een gemeentewapen. Maar een besluit om hiervan af te zien wordt vrijwel nooit genomen. Het bezit van een officieel door de Kroon verleend wapen is aan te bevelen voor de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Dat geldt ook voor een officiële gemeentevlag. Het college voegt als argumenten toe dat het hebben van een gemeentewapen dan wel geen verplichting is, het is wel een traditie. Het wapen kan gebruikt worden voor de ambtsketen en voor officiële documenten zoals het trouwboekje. De kosten voor ontwerp en aanvraag van het gemeentewapen bedragen tussen de 750 en 1000 euro. Daar komen uiteraard de kosten voor implementatie en gebruik van het wapen nog bij. In genoemd bedrag zijn uiteraard de kosten van een gemeentevlag niet opgenomen. Het verlenen van het wapen moet schriftelijk worden aangevraagd bij de Koningin. De Hoge Raad van Adel adviseert de Kroon. Het verlenen van het gemeentewapen geschiedt bij Koninklijk besluit. Naar verwachting kan de gemeente Goeree-Overflakkee in de loop van dit jaar over een gemeentewapen beschikken.

Nieuw elan

Hoewel de Hoge Raad van Adel een voorkeur uitspreekt voor ontwerp 1, wordt door insiders duidelijk ingezet op ontwerp 2. Bij een nieuwe gemeente hoort een geheel nieuw ontwerp en in ontwerp 2 representeren zich alle eilandelementen op een perfecte wijze en met nieuw elan, zo luiden deze visies. Terug grijpen op een waterschap-element vindt men voor een gemeentewapen niet passen.