Het opleidingscentrum van FCE in Wolseley.
Het opleidingscentrum van FCE in Wolseley. Foto: Adri van der Laan

Bij FCE als vrijwilliger aan de slag…?

OUDDORP – Kort geleden ontmoetten we bij Kees en Tilly Klaassen in Ouddorp een bijzonder mens: De Zuid-Afrikaan Neels de Jager. Zojuist teruggekeerd van een rondreis door Europa en aan de vooravond van zijn vertrek richting Spanje en Zuid-Afrika, wil hij graag iets vertellen van de organisatie FCE. Een organisatie die een op een bijzondere manier hulp biedt in verschillende Afrikaanse landen. Gesteund door christenen uit de hele wereld.

Door Adri van der Laan

In 2011 bestond de organisatie FCE 21 jaar en dit werd in Zambia uitgebreid gevierd met de opening van een nieuw complex van scholen en een boerderij. (In Afrikaanse cultuur is 21 jaar het jaar dat men volwassen wordt, vandaar de viering)

Kees Klaassen uit Ouddorp die samen met zijn vrouw Tilly de FCE vertegenwoordigt in Europa, is een aantal jaren geleden 'gegrepen door het mooie werk' van deze organisatie. Een groot deel van zijn werkzaam leven heeft Kees Klaassen besteed aan het leiden van zijn expeditiebedrijf dat transporten over de hele wereld verzorgde of uitvoerde voor hulp- en

zendingsorganisaties. Voor zijn werk maakte hij veel reizen naar Oost-Europa, Canada, Amerika en Afrika. "Neels gaf een presentatie in onze kerk in Rotterdam en dat raakte mij diep. Vervolgens nodigde Neels ons uit om een keer naar Zuid-Afrika te komen om de projecten, o.a. in Zambia te bekijken". Vanaf die tijd is er bij de familie Klaassen een diepe verbondenheid ontstaan met het werk van FCE. "De trouw en zelfopoffering van de mensen van FCE hebben heel veel indruk op ons gemaakt. Deze mensen stellen hun leven in dienst van God én van hun naasten. En we hebben veel van hen geleerd".

Neels de Jager vertelt dat hij in 1990 tijdens een Paasweekend van zijn kerk in Zuid-Afrika geraakt werd door de oproep van een spreker om alles 'achter je te laten en te gaan'. De Jager was leraar op een hoge school en was al een tijdje op zoek naar het doel van God in zijn leven. Hij beschouwde dit als een antwoord op zijn zoektocht. 'Hier ben ik Heer', zo was zijn antwoord en werd hij geleid naar het werk dat hij jaren op zijn hart had. Hij was al lang onder de indruk van de nood die in zijn werelddeel heerste. En met nood doelde hij zowel op het materiële als geestelijk vlak.

Met wat hulp van zijn eigen kerkelijke gemeente en een vriendengroep begon Neels de Jager met het opzetten van een organisatie die later de FCE zou worden.

Afrika

De organisatie is momenteel verspreid over een groot deel van Afrika. In verschillende landen zijn medewerkers van FCE actief. De teams van FCE vestigen zich tussen de bewoners van de dorpen in verschillende Afrikaanse landen zoals Zambia, Malawi, Namibië en andere landen.

Een groot deel van de Afrikanen is boer en in sommige delen is de grond zeker vruchtbaar en kan een goed resultaat leveren als deze grond goed bebouwd wordt. Teams van FCE leren de plaatselijke boeren hoe ze op een goede en verantwoorde manier een betere opbrengst van hun gewassen kunnen krijgen. Het op een goede manier bewerken van de grond en een juist manier van natuurlijke bemesting kan al een veel betere oogst opleveren. Daarnaast wil men door samen met de plaatselijke bevolking in het dorpje te leven een voorbeeld zijn voor de gezinnen. Vrouwen geven voorlichting op het gebied van verzorging van kinderen en ook in het voorkomen van ziektes.

In Luanshya in het noorden Zambia heeft men een groot centrum. In het verleden werkte men in het gebied van de Coppermines op drie verschillende plaatsen. Er was een guesthouse waar werkers en bezoekers onderdak kregen en waar ook conferenties en instructiedagen voor de mensen van FCE werden gegeven. Verder was er een scholencomplex waar de kinderen uit de omgeving naar school kwamen. Ook was er een opleiding waar mensen van FCE werden klaargestoomd voor hun werk. Op dit terrein was een kliniek was waar de bevolking terecht kon met kleine gezondheidsproblemen.

Verderop in het bos was een heus landbouwbedrijf, waar bloemen, planten, struiken, fruit, groenten en mais werden gekweekt. In 2011 heeft men de bouw van een nieuw centrum voltooid en alles bij elkaar gebracht. Op de school die op dit terrein is gevestigd komen kinderen vanuit de wijde omtrek naar school om les te ontvangen. Sommige kinderen dienen 's ochtends om 6.00 uur te vertrekken om 8.00 uur op school te zijn.

Discipelschap

De stafmedewerkers van FCE komen grotendeels uit Zuid-Afrika. Zij hebben hun goede banen opgezegd en zijn, zonder verdienste, maar wel in het geloof, aan het werk gegaan voor hun naasten. Daarnaast zijn er ook veel Afrikanen die leiding geven aan verschillende projecten. De meesten van hen hebben eerst een discipelschapcursus gevolgd in Wolseley, een plaatsje in de bergen, 120 km noordoost van Kaapstad. Tijdens deze cursus krijgt men de grondbeginselen van het christelijk geloof uitgelegd. Maar dan toegespitst op het persoonlijk leven. Ook Kees en Tilly Klaassen hebben deze cursus gevolgd die ongeveer elf weken duurt.

Aan deze discipelschapcursus hebben al veel mensen meegedaan, jong en oud. Het overgrote deel van de mensen die aan deze cursus hebben meegedaan gaan weer terug naar hun land. Onder hen zijn Canadezen, Amerikanen, Zuid-Afrikanen, Aziaten, Duitsers, Nederlanders en andere nationaliteiten. Het overgrote deel gaat op deze manier toegerust weer naar hun eigen land. Anderen blijven bij de FCE en volgen een vervolgcursus en gaan dan aan de slag bij één van de trainingscentra van de organisatie.

Vrijwilligerswerk

De mensen van FCE hopen ook in Nederland meer contacten te krijgen voor hun werk. Naast de cursussen is er volop ruimte om vrijwilligerswerk te doen bij één van de projecten in Afrika. Dus jongeren of ouderen die zich geroepen voelen om zich ten dienste van de naaste stellen zouden zich kunnen oriënteren via de website van de organisatie.

Naast vrijwilligerswerk in de landbouw, gezondsheidszorg, onderwijs kan men bij FCE ook terecht voor werk in de toeristische sector, bij de guesthouses van de organisatie.

Alle vrijwilligers bij FCE leven van giften. In de praktijk betekent dit dat de werkers zich volledig afhankelijk weten van God. Want als er niet genoeg giften binnenkomen, dan is het niet Gods wil geweest om aan de slag te gaan en moet men geduld hebben. Rijk zal men bij FCE niet worden, maar de ervaring van de vele vrijwilligers is dat, als er geld nodig is, hierin ook wordt voorzien. Soms op een totaal onverwachte manier.

Wie meer info wil over FCE kan terecht op de website: www.fce.org.za ook kan de familie Klaassen uit Ouddorp inlichtingen geven over het werk via klaassen@solcon.nl