Wolters neemt afscheid van zijn patiënten, hier met mevrouw Seters en de heer Lokker
Wolters neemt afscheid van zijn patiënten, hier met mevrouw Seters en de heer Lokker Foto: Adri van der Laan

Met Jan Dirk Wolters vertrekt de laatste stadsdokter uit Goedereede

GOEDEREEDE – "Dokter bedankt voor alles wat je in de afgelopen jaren voor ons hebt gedaan en betekend". Het was vrijdagmiddag een veel gehoorde hartenkreet van patiënten uit de praktijk van Jan Dirk Wolters. In grote getalen kwamen zij - met attenties als blijk van waardering - naar de afscheidsreceptie van hun dokter. Een inloop-bijeenkomst in een bekende open spontane sfeer die in café Goeree volledig tot zijn recht kwam. Maandag 31 december 2012 was daarna nog zijn laatste spreekuur in de huisartsenpraktijk aan de Jongkoenstraat. Met Jan Dirk Wolters vertrok de laatste stadsdokter uit Goedereede.

Tekst: Jaap Ruizeveld; Foto's Wim van Vossen Fotografie

Vijfendertig jaar was hij huisarts. Waarvan 18 jaar (vanaf 1994 toen hij de praktijk van dokter Bulthuis overnam) in Goedereede. Met een patiëntenkring in de kernen Goedereede en Havenhoofd en uitlopend in Stellendam en Ouddorp. Zoals onze krant al eerder berichtte betekent het vertrek van Jan Dirk Wolters niet dat de huisartsenpraktijk in het stadje Goedereede wordt opgeheven. De gezondheidszorgvoorziening aan de Jongkoenstraat blijft bestaan. De Huisartsenpraktijk Ouddorp (Dorpstienden) tekende met Wolters een contract voor de overname (per 1 januari 2013) van deze voorziening in Goedereede. De patiënten zijn over deze overname allen schriftelijk geïnformeerd.

Inzet verleggen

Jan Dirk Wolters oordeelde de tijd rijp om zijn capaciteiten en inzet naar andere aspecten in de gezondheidszorg te verleggen. De beslissing was voor hem niet gemakkelijk. Ja, kreeg zelfs een emotieel tintje, zoals vrijdag bleek tijdens de afscheidsreceptie en ook bij de samenkomst met Goereese senioren in nieuwbouw Westvoorn. "Je ziet in de contacten met je patiënten figuurlijk hele levens voorbij flitsen. Dat doet je wat. Dat raakt je intens", bekent hij. Voor mevrouw Wolters die als praktijk-ondersteuner aan de gezondheidsvoorziening aan de Jongkoenstraat verbonden blijft, zijn de veranderingen iets gemakkelijker in te passen. "Vooral de immense administratieve handelingen in de praktijk vielen mijn man de laatste jaren zwaar. Het contact en de inzet op de directe relatie dokter-patiënt, dat was bij Jan Dirk op het lijf geschreven", zegt ze.

Allemaal anders

Terwijl een patiëntenstroom zich via een voortent op de markt naar de receptie in het café Goeree beweegt, staat buiten in de regen een fiets met een bak. Velen zegt dat waarschijnlijk niets. Maar het is en was de fiets waarop stadsdokter Wolters vele jaren zijn tas plaatste als hij op weg ging om zijn patiënten te bezoeken. "Nostalgie. Alles verdwijnt", zegt een man. "Geen zelfstandigheid meer als gemeente en nu verdwijnt opnieuw iets dat voor ons zo vertrouwd was. Gelukkig blijft de praktijkruimte aan de Jongkoenstraat overeind. De zorg zal niet minder worden, maar het is allemaal anders. Daar moeten we aan wennen".

Vertrouwd

In het café schuifelen de patiënten rond het gesloten biljart naar hun dokter. Even wachten in het rijtje is niet onaantrekkelijk, want de koffie en thee en een schaal oliebollen komt regelmatig langs. Voor een versterkertje is de bar geopend. Mevrouw Van Seters en de heer Lokker willen best kort vertellen hoe zij de dokter meemaakten. "Hij was een open man. Iemand die zei wat hij dacht en daarmee een vertrouwde relatie met je opbouwde. Dat is prettig". Arts Van Orden (Huisartsenpraktijk Ouddorp) heeft met zijn echtgenote een plekje ingenomen aan een sta-tafel. Dichtbij de afscheidend nemende collega Jan Dirk Wolters. Als het even een rustig moment is, zijn ze met elkaar in een geanimeerd gesprek. Het doet een bezoeker hilarisch opmerken: "Zouden ze het al hebben over de overdracht van mijn patiëntendossier?".

Accent verleggen

Wolters gaf al eerder aan dat hij met bijzonder veel genoegen de praktijk in Goedereede heeft uitgevoerd. "Het is mij hier buitengewoon bevallen. Een zeer vriendelijke samenleving, een fijne cultuur. Kortom werken in een fijne stad waarin ik ook graag blijf wonen. Alleen het uitoefenen van het beroep van huisarts - als solist- is in deze tijd niet vol te houden. Op die basis is er geen toekomst meer. Het beroep vergt dat je in grote samenwerkingsverbanden moet kunnen functioneren. Ik verleg nu mijn accent in de gezondheidszorg. Wil meer tijd kunnen besteden aan het verzorgen van opleidingen, nascholingen en ondersteuning van huisartsen. Ook blijf ik beschikbaar als waarnemer". Met de overname van de praktijk in Goedereede ontstaat er op de Kop van Goeree een huisartsenpraktijk die eenheid uitstraalt.