Boudewijn Goedhart demonstreert hoe de dopjes zijn hersengolven meten onder toeziend oog van Karin Roozemond.
Boudewijn Goedhart demonstreert hoe de dopjes zijn hersengolven meten onder toeziend oog van Karin Roozemond. Foto: Dorien Kickert

Neurofeedback: nieuwe effectieve methode om probleemgedrag te veranderen

MIDDELHARNIS – Slaapproblemen, epilepsie, concentratieproblemen, ADHD. Het zijn klachten die vaak onderdrukt worden via het innemen van medicijnen. Daarmee wordt niet de oorzaak aangepakt, maar alleen de symptomen. Het kan in veel gevallen ook anders, meent psychologe Karin Roozemond. Door middel van het trainen van je hersenen kunnen deze klachten verminderen, zo niet verdwijnen. In haar praktijk in Middelharnis wordt deze behandelmethode, bekend onder de naam neurofeedback, met goede resultaten toegepast.

Door Dorien Kickert

Sinds 2010 heeft psychologe Karin Roozemond haar eigen praktijk, Queeste, aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis gevestigd, na tien jaar vanuit haar woonhuis in Melissant te hebben gewerkt. Voordien werkte zij in Rotterdam als loopbaanadviseur en psycholoog, maar haar interesse lag toch meer in het geven van therapie. Vandaar dat zij haar eigen praktijk als psycholoog startte. "Ik ben van de oude school: als je echt iets over jezelf wilt leren moet je diep willen graven. Vandaar de naam van mijn praktijk: Queeste betekent zoektocht. Een centrum voor persoonlijke ontwikkeling."

Dopjes

Karin Roozemond had al lange tijd grote belangstelling voor neurofeedback, een bijzondere behandelmethode uit Amerika. De kans om dit ook in haar eigen praktijk in Middelharnis toe te passen werd werkelijkheid toen zij haar partner Boudewijn Goedhart ontmoette. Ook hij had zich in het verleden al flink verdiept in neurofeedback. Zij besloten de opleidingen te volgen en te gaan samenwerken. Nu stellen zij samen de diagnose en bepalen de behandeling.
"Neurofeedback werkt als volgt: aan de hand van een meting via de computer wordt vastgesteld welke hersengolven er actief zijn. Dat gebeurt met kleine dopjes die op je hoofd worden vastgeplakt. Je hersens hebben een bepaalde activiteit die via een kastje met sensoren aan de computer wordt doorgegeven. Om een voorbeeld te geven: bij ADHD werken je hersens op een bepaalde herkenbare manier. Dat wordt geregistreerd op de computer. Door simpele oefeningen te doen op een scherm, dus in het geval van ADHD door kalm en oplettend te zijn, krijg je een positieve feedback als je de juiste hersengolven hebt. Met kinderen werken we onder meer met spelletjes en puzzels. In feite werkt het volgens een soort beloningssysteem," legt Karin uit. "Na verloop van tijd vertoon je dat gewenste gedrag niet alleen in de praktijk tijdens de oefeningen, maar ontwikkel je een natuurlijk gedrag dat je ook elders vertoont." Via de computer is met behulp van grafieken de voortgang goed te volgen. "Na ongeveer 15 behandelingen is vast te stellen of de neurofeedback werkt. Vanaf dat moment wordt er opgebouwd. Al met al zijn er toch wel 40 trainingsessies nodig, dat is afhankelijk van de persoon," vult Boudewijn Goedhart aan. "Wij hebben een aantal mensen met slaapproblemen behandeld die er prima resultaten mee hebben behaald."

Facebook

De goede resultaten hebben een goede vriendin van hen er toe gebracht om haar ADHD te laten behandelen via neurofeedback. Zij schrijft over haar behandeling en de resultaten er van op een speciale facebook pagina. Vrienden mogen beoordelen of zij inderdaad de gewenste gedragsveranderingen vertoont. Haar vorderingen zijn te volgen via: www.facebook.com/groups/moniek.v.2.0.
Wie belangstelling heeft is welkom om een gratis proefsessie te komen volgen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van Queeste, www.psychoqueeste.nl

Boek

Haar passie voor persoonlijke groei heeft Karin Roozemond er toe gebracht om naast het schrijven van gedichten en verhalen, ook een boek te schrijven, genaamd Familiefuik. Haar eigen leven, plus de verhalen die zij hoort in haar praktijk, vormden haar inspiratiebron hiervoor. Het boek speelt gedeeltelijk op Flakkee en gaat over een jonge vrouw wier leven wordt beïnvloed door familiegeheimen. "Hier en daar staat er dus ook wat tekst in het Flakkees, maar daar moet niemand zich door laten weerhouden om het te lezen," lacht Karin.