Dr. Paul C. van der Velden
Dr. Paul C. van der Velden Foto: Hans Villerius

Van Weel-Bethesda Ziekenhuis blij met verscherpte normen behandeling kanker

DIRKSLAND – Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland onderstreept het belang van kwaliteitsnormen voor de behandeling van kanker. "Door het vaststellen van duidelijke kwaliteitsnormen weten patiënten waar zij goede zorg kunnen vinden," zegt dr. Paul C. van der Velden, internist-oncoloog in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en tevens medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare waar het ziekenhuis deel van uitmaakt. Belangrijk zijn de zogenaamde volumenormen waarbij ziekenhuizen in de toekomst uitsluitend die kankerbehandelingen mogen uitvoeren, waarvan zij er volgens vastgestelde landelijke normen voldoende aantallen per jaar uitvoeren. "Het van Weel-Bethesda voert al jarenlang uitsluitend kankerbehandelingen uit waarbij aan deze norm voldaan wordt, dus voor ons is dit niet nieuw", aldus Van der Velden.

Door Hans Villerius

De medisch bestuurder benadrukt dat kwaliteit in het ziekenhuis bovenaan staat. "Wij werken heel hard aan verdere verbetering van onze kwaliteit. Onlangs ontvingen wij de NIAZ-accreditatie. En wat betreft de zorg voor patiënten met borstkanker blijkt onze kwaliteit onder andere uit het feit dat wij ook dit jaar weer het roze lintje van Nederlandse Borstkankervereniging ontvingen."

Basisziekenhuis Plus

Van der Velden zegt dan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis "een basisziekenhuis Plus" is. Daarmee bedoelt hij dat het ziekenhuis medisch specialistische basiszorg levert, maar zich daarnaast ook op een beperkt aantal ziektebeelden extra concentreert. "Het betreft hierbij o.a. het behandelen van borstkanker en dikke darmkanker", legt Van der Velden uit. "Voor deze aandoeningen behandelen wij meer patiënten dan op grond van de omvang van ons ziekenhuis verwacht zou worden. Wij beschikken over een speciale borstkankerpolikliniek, daarnaast verwachten wij in 2013 te worden aangewezen als regionaal screeningscentrum voor dikke darmkanker."Als onderzoeken of behandeling van kanker meer kans van slagen hebben bij meer gespecialiseerde specialisten of afdelingen, verwijst Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zijn patiënten echter liever door naar zijn samenwerkingspartners. "Hiervoor zijn vaste samenwerkingsafspraken gemaakt, waardoor de wachttijden voor andere centra korter zijn en onderzoeken niet meer hoeven te worden overgedaan", licht Van der Velden toe. "Zo werken wij al jaren."

Innovatie in de zorg

Als relatief klein ziekenhuis kan volgens Van der Velden in Dirksland ook gemakkelijker worden gewerkt aan innovatie in de zorg. Zo heeft het ziekenhuis een polikliniek in Brielle waar het samen met huisartsen en andere zorgaanbieders in één medisch centrum zit. "Op deze locatie bieden we o.a. aan onze patiënten met kanker anderhalvelijnszorg. Dit houdt in dat we de zorg daar leveren in zeer nauwe samenwerking met de huisartsen; iedere patiënt wordt uitgebreid met zijn of haar huisarts besproken en er vindt nauwkeurige afstemming plaats over de vraag wie wat doet. De overdracht en de rolverdeling tussen de zorgverleners verbetert hier niet alleen door, maar ook zijn de lijnen kort als er vragen over de patiënt zijn, wat tot effect heeft dat de kwaliteit van zorg verbetert", aldus Van der Velden. Voor volgend jaar staat bij CuraMare de start op de agenda van een speciaal revalidatieprogramma voor patiënten met kanker.