Een beeldimpressie van het bereikte resultaat. Boven v.l.n.r.: de nieuwe bewonerskamer, de nieuwe keuken en de aanblik aan de voorzijde van Calando. Onder links de verbouwde centrale ruimte en onder rechts de vernieuwde huiskamer.
Een beeldimpressie van het bereikte resultaat. Boven v.l.n.r.: de nieuwe bewonerskamer, de nieuwe keuken en de aanblik aan de voorzijde van Calando. Onder links de verbouwde centrale ruimte en onder rechts de vernieuwde huiskamer. Foto: Hans Villerius

Hospice Calando na bijna vijftien jaar verbouwd en vernieuwd

DIRKSLAND – Toen op 1 juli 1998 hospice Calando in Dirksland van start ging, was het nog niet zeker of het wel zou kunnen blijven bestaan. Er was namelijk nog geen zicht op een structurele financiering. Daarom werd in de inrichting en stoffering van het hospice voorzien met zo goedkoop mogelijke spullen. Natuurlijk, wel netjes en keurig verzorgd, en ook functioneel, maar dat was het. Hoewel na ruim veertien jaar gebruik verschillende dingen er nog steeds prima uitzien, begon de inrichting toch verouderd te raken en stuitte men bij het uitvoeren van de werkzaamheden in het hospice ook op beperkingen die de huisvesting had. Na een gift van Roparun eind vorig jaar ter grootte van € 100.000 is men er dan ook over na gaan denken om Calando te verbouwen en een update te geven, opdat het weer zou beantwoorden aan de behoeften van vandaag de dag. Nadat op 12 oktober jl. de patiënten/bewoners waren verhuisd naar een tijdelijke huisvesting aan de Akelei in Dirksland en op 15 oktober de verbouwwerkzaamheden van start gingen, kon vorige week vrijdag het geheel gerenoveerde en uitgebreide Calando weer in gebruik worden genomen. In tien weken tijd onderging het hospice een heuse metamorfose. De verhuizing van de bewoners naar en van de tijdelijke huisvesting werd door Stichting Ambulance Wens verzorgd. Vorige week vrijdag werden patiënten weer naar het hospice aan de Vivaldilaan gebracht.

Door Hans Villerius

Alleen de bedden en bijbehorende nachtkastjes zijn dezelfde gebleven, want die waren al eerder vernieuwd, voor het overige is heel de huisvesting van Calando onder handen genomen. Dit wil zeggen: uitgebreid en in een geheel nieuwe jas gestoken.

Uitbreiding

De meest ingrijpende verandering is de gepleegde uitbreiding van het hospice. Vanaf de voorzijde gezien is aan de rechterkant van het gebouw een aanbouw gerealiseerd, met daarin een nieuwe bewonerskamer met aangrenzende berging en een grote badkamer met douchebrancard, waarmee bewoners ook liggend onder de douche kunnen. De nieuwe kamer is in de plaats gekomen van een tot nu toe in gebruik geweest zijnde bewonerskamer, die eigenlijk te klein was en waar nu een zusterpost van is gemaakt. Hier kunnen verpleegkundigen werkzaamheden als het bijhouden van patiëntendossiers en het gereedmaken van medicatie op een rustiger wijze uitvoeren dan voorheen, toen dit nog vanuit de centrale ruimte gebeurde. Ook kunnen ze er slapen als ze nachtdienst hebben.
Daarnaast werd een opbouw gerealiseerd op het platte dak van het gedeelte dat de twee oorspronkelijke woningen aan elkaar verbindt. Tussen de punten van de twee voorgevels is een royale ruimte gecreëerd die op velerlei wijze gebruikt kan worden. Zowel voor gebruik als kantoorruimte, het houden van teamvergaderingen, het geven van cursussen als voor het ontvangen van artsen van elders, want hospice Calando geldt in Nederland inmiddels als kenniscentrum voor high care palliatieve zorg.

Vernieuwing

Verder werd de hele huisvesting in een nieuw jasje gestoken. De stoffering werd geheel vernieuwd, evenals de keuken, de sanitaire ruimten, het meubilair en de verlichting. Het complete interieur kreeg nieuwe kleurstellingen. De woonkamer heeft met nieuw meubilair en ander kleurgebruik een nieuwe uitstraling gekregen. De plafonds van de bewonerskamers werden voorzien van rails waarlangs een tillift verplaatst kan worden. En de ict-mogelijkheden zijn fors verbeterd, ook voor bewoners, omdat het tot nu toe beperkte netwerk sterk is uitgebreid. Tot op dit moment is alles erop gericht om de benedenverdieping, waar de bewoners/patiënten verblijven, helemaal af te hebben.
De bovenverdieping kreeg wat minder urgentie. Ook hier werd alles opnieuw gestoffeerd en in nieuwe kleuren gezet, maar het meubilair in de twee logeerruimtes en in de kantoorruimtes die er al waren, blijft gewoon gebruikt worden. En dingen die eerst beneden in gebruik waren en nog niet versleten zijn, worden hier hergebruikt. "We hebben altijd zo zuinig mogelijk met alles omgegaan", zegt directeur Janneke Koningswoud van Calando, "en dat blijven we doen." Ook de inrichting van de vergader-/opleidingsruimte laat nog even op zich wachten. "Maar met de gift van Roparun en de vele andere giften die we door de jaren heen krijgen, hebben we nu toch deze verbouwing waar kunnen maken", geeft Janneke aan. "Om een voorbeeld te geven: de Goeree-Overflakkee kalender die jaarlijks verschijnt, heeft in de loop der jaren toch € 50.000 opgebracht. Het meeleven vanuit de bevolking is altijd hartverwarmend groot, niet alleen materieel maar ook immaterieel, en daar zijn we echt heel dankbaar voor. Daardoor zijn projecten als deze zo af en toe toch mogelijk!"