Applaus terwijl, na een druk op de knop van de afstandsbediening door burgemeester Huub van der Meer, het toegangshek zich opent.
Applaus terwijl, na een druk op de knop van de afstandsbediening door burgemeester Huub van der Meer, het toegangshek zich opent. Foto: Hans Villerius

Bedrijventerrein Tonisseweg wordt collectief beveiligd gebied

Sterke afname van inbraak en criminaliteit verwacht

OUDE-TONGE – Als eerste in de regio werd vorige week vrijdagmorgen bedrijventerrein Tonisseweg te Oude-Tonge in gebruik gesteld als BIZ. BIZ staat voor Bedrijven Investeringszone. Een gebied waarin de aldaar gevestigde ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun omgeving. Op bedrijventerrein Tonisseweg werd dit gedaan op het terrein van collectieve beveiliging. Belangrijke partners in het realiseren van BIZ Tonisseweg waren naast de eigen ondernemers de provincie Zuid-Holland, de gemeente Oostflakkee en de Kamer van Koophandel Rotterdam. Waarnemend burgemeester Huub van der Meer stelde het beveiligingssysteem vrijdagmorgen officieel in gebruik en bedankte in het bijzonder Paul van 't Hoff voor zijn grote inspanningen als 'trekker' van BIZ Tonisseweg.

Door Hans Villerius

BIZ is een experimentwet die tot 2015 geldt. De regeling maakt het mogelijk voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in een aantrekkelijke(r) en veilige(r) bedrijfsomgeving, waar alle ondernemers in het betreffende gebied, de investeringszone, aan meebetalen. Ondernemers investeren dus gezamenlijk in de kwaliteit van hun omgeving. Dat kan een winkelgebied zijn, maar ook een bedrijventerrein. Concreet kan gedacht worden aan activiteiten als het verbeteren van de verkeersvoorzieningen, bewegwijzering, groenvoorziening, afvalinzameling, verlichting, schoonmaak, onderhoud, brandveiligheid, graffitiverwijdering of het vergroten van de veiligheid door bijvoorbeeld extra surveillance, hekwerken en camerabewaking. Ondernemers die in een bepaald gebied gezamenlijke investeringen willen doen maken hiervoor een plan met bijbehorende begroting. Als de gemeente met het plan akkoord gaat en er is voldoende draagvlak kan een heffing worden ingesteld voor alle ondernemers in het betreffende gebied. De gemeente keert de opbrengst uit aan een speciaal voor de BIZ opgerichte vereniging of stichting, die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert. Samenvattend is BIZ dus vóór en dóór ondernemers. De experimentenwet is per 1 mei 2009 in werking getreden en loopt automatisch af op 1 juli 2015. Al gestarte experimenten kunnen gewoon doorlopen.

Lastig punt

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst, vorige week vrijdagochtend in het bedrijfspand van Lambert Kozijnen op bedrijventerrein Tonisseweg, was het Paul van 't Hoff die als secretaris van de opgerichte Stichting BIZ Tonisseweg de ontwikkelingen de revue liet passeren waardoorheen de BIZ hier gerealiseerd werd. De allereerste stappen werden vier jaar geleden al gezet. Deelname aan de BIZ-regeling is aan voorwaarden gebonden. Onder andere moet hier voldoende draagvlak voor bestaan onder de ondernemers in het betreffende gebied. Dit bleek op Tonisseweg lange tijd een lastig punt te zijn. Informatiebijeenkomsten die in de loop van de tijd werden gehouden én wellicht ook een stijgend aantal inbraken bleken op termijn echter toch vruchten af te werpen, want na een infobijeenkomst in april dit jaar bleken voldoende ondernemers achter de plannen te staan om van bedrijventerrein Tonisseweg een collectief beveiligde omgeving te maken. Belangrijk gegeven was ook de subsidie die de BIZ-regeling kent. Maar liefst 75% van de investeringskosten wordt gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Oostflakkee. Dit komt neer op een bijdrage van € 105.000. Volgens Paul van 't Hoff had dit reden genoeg mogen zijn voor alle ondernemers op Tonisseweg om enkele jaren geleden al meteen ja te zeggen op de plannen.

Minder inbraak

Namens de Kamer van Koophandel Rotterdam sprak Rik van der Linden er zijn waardering voor uit dat in Oude-Tonge deze stap is gezet. In de praktijk blijkt namelijk dat het aantal inbraken zeer sterk daalt als een bedrijventerrein beveiligd is, en mensen voelen zich er ook een stuk veiliger. Zo blijkt in Stellendam, waar bedrijventerreinen ook beveiligd werden, het aantal inbraken met 80% te zijn gedaald. Daarnaast blijken op een beveiligd terrein ondernemers elkaar meer op te zoeken en dat levert dikwijls weer meer bedrijvigheden op, aldus Van der Linden.

Betrouwbare informatie

Bert den Hartog van 'Stichting Criminee!', ook wel bekend als de Regionale Toezicht Ruimte, sprak deze morgen over bedrijventerrein Tonisseweg als "één van de weinige succesvolle BIZ-projecten in Nederland". Hij gaf uitleg over wat er met de camerabeelden wordt gedaan die het beveiligingssysteem vastlegt. Dit werd nog eens verduidelijkt toen Hugo Roukens van het bedrijf 'DIT is beveiligen', dat de technische beveiligingsinstallatie op het bedrijventerrein installeerde, dit zichtbaar maakte aan de hand van film- en beeldmateriaal.

De camerabeelden worden via een intern en beveiligd systeem getransporteerd naar de Regionale Toezicht Ruimte, een publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van camerabeveiliging.

Hier worden de camerabeelden gevolgd. In geval van verdachte situaties wordt er doorgemeld naar een beveiligingsbedrijf of naar politie, brandweer of ambulance. Met geplaatste camera's kan 360 graden worden rondgekeken, zo'n 150 á 200 meter worden ingezoomd, en ze leveren haarscherpe beelden. Daarnaast registeren kentekencamera's de kentekenplaten van auto's die het bedrijventerrein op komen. Voertuigen die als gestolen te boek staan worden meteen opgemerkt en de politie wordt er direct op afgestuurd. Het hele systeem levert betrouwbare informatie op naar aanleiding waarvan gericht op een incident of calamiteit kan worden gereden.

Bijna honderd procent

Overigens 'begint' de beveiliging van het terrein al met hekken waarmee twee toegangswegen tot het gebied afsluitbaar zijn gemaakt. De hekken staan op de locaties Stationsweg/Tramweg en Stationsweg/Boezemweg en zullen dagelijks tussen 22.00 en 06.00 uur en 's zondags zelfs de gehele dag, dus van 0.00-24.00 uur, gesloten zijn. Honderd procent beveiliging kan nooit worden gegeven, zo gaf Den Hartog aan, wel 98%. Voor het ontbrekende percentage kunnen ondernemers zelf ook alarm- en/of camerasystemen in of aan hun panden aan laten leggen. Deze kunnen probleemloos ook op het BIZ-systeem worden aangesloten.

Fotobijschrift 1:

Applaus terwijl, na een druk op de knop van de afstandsbediening door burgemeester Huub van der Meer, het toegangshek zich opent.

Fotobijschrift 2:

Op een aantal plekken wordt bedrijventerrein Tonisseweg beveiligd met camera's en afsluitbare hekken.

Foto's: Hans Villerius

Breker:

"Tonisseweg is één van de weinige succesvolle BIZ-projecten in Nederland"