De familie Van Heiningen
De familie Van Heiningen Foto:

 

 

Familie Van Heiningen:

 

Thuis in Thailand én Nederland

 

SOMMELSDIJK - "Het is heerlijk om weer een poosje in Nederland te zijn!" Voor Reinout (31) en Arenda(26) van Heiningen, zendingswerkers in Thailand, voelt het weer heel vertrouwd om terug te zijn in hun vaderland. Drie weken geleden werd hun jongste zoon in Dirksland geboren: Timon. Ze genieten van de tijd die ze als gezin met Timon en de andere zoons – Nathan (4) en Manuel (2) doorbrengen in Nederland. "Het is geweldig om iedereen weer terug te zien!"

Door Jolanda Driesse-Bosland

Manuel speelt met lego in de lichte woonkamer van hun tijdelijke woning in Middelharnis. Trots showt de peuter zijn nieuwe blauwe wanten, geen overbodige luxe in het koude Nederland. "Manuel is in Thailand geboren, de gemiddelde temperatuur is daar een stuk hoger dan in Nederland. Voor onze jongens is het best bijzonder om een Hollandse winter te beleven." Op de ochtend van het gesprek is Nathan naar de basisschool en slaapt baby Timon boven in zijn bedje. "Over een poosje krijgt Nathan samen met Joas, het zoontje van bevriende collega's, les van een Nederlandse juf. We zijn blij dat we iemand gevonden hebben die zich vrijwillig tijdelijk voor onze kleuters in wil zetten."

Reinout en Arenda werken zelf ook op vrijwillige basis in Thailand. "We leven van giften maar zijn nog nooit iets te kort gekomen", benadrukt Arenda. "Ook nu, tijdens ons verlof, wordt er zo goed voor ons gezorgd. Zo stond er een huis voor ons klaar waar we tijdens ons verlof in mogen wonen." Ze vertellen ook in deze praktische zaken de zorg van God te ervaren. Met veel waardering benoemt het echtpaar hierbij de activiteiten van de thuisfrontcommissie van de Hervormde gemeente in Middelharnis. "Zij behartigen onze belangen in Nederland en zijn een enorme steun voor ons."

Voorbereidingstijd

In 2009 werd de familie van Heiningen uitgezonden door OMF, Overseas Missionary Fellowship, een internationale interkerkelijke zendingsorganisatie, en de Gereformeerde Zendingsbond. De uitzending vond plaats tijdens een kerkdienst in hun thuisgemeente.

"We hebben ons op onze uitzending voorbereid tijdens een tweejarige opleiding aan de Bijbelschool van New Tribes Mission in Engeland. In deze periode werd ook onze oudste zoon Nathan geboren."

Al tijdens de verkeringsperiode van Reinout en Arenda ontstond bij beiden het verlangen om na hun huwelijk in Gods koninkrijk te werken. Reinout was eerder werkzaam als vertegenwoordiger in het bedrijfsleven. "Op mijn 22e kwam ik tot geloof en begon ik me af te vragen wat Gods plan met mijn leven was. Ik voelde heel sterk dat de tijd op aarde een voorbereidingstijd is op de eeuwigheid. Dit deed het verlangen ontstaan om mensen die nog nooit van God gehoord hebben te vertellen over Hem."

Gastvrij

Reinout vertrok in 2004 als kortverband vrijwilliger voor OMF naar Thailand. In deze periode kwam hij samen met zijn aanstaande vrouw tot de overtuiging dat Thailand de plek was waar ze zich geroepen voelden als zendelingen. Na de Bijbelschool volgde in Thailand een periode van intensieve taalstudie bij OMF. In Baan Pet, een klein dorp met zo'n 500 inwoners in het noordoostelijk gelegen Isaan, betrok het gezin een woning. "We leven hier tussen de Thai. Het valt ons elke keer weer op hoe hartelijk en gastvrij de mensen zijn. We kunnen veel leren van hen wat betreft tijd en aandacht voor elkaar. Als je in Nederland tegen etenstijd bij iemand binnenstapt voel je je soms niet zo welkom. We zijn als westerlingen zo gefocust op onze horloges! Dat is in Thailand compleet anders. Je kunt altijd binnenkomen en er wordt gelijk een bord voor je bijgezet. Figuurlijk dan, want in de Thaise cultuur is het heel gewoon om op de grond te zitten tijdens het eten, zónder borden. Het voedsel wordt gepresenteerd in schalen waaruit iedereen met zijn handen pakt wat hij lekker vindt. Traditioneel bestaat de maaltijd in Isaan voornamelijk uit kleefrijst met papajasalade of een soort gehaktsaus." Arenda vult aan: "Toen de dorpsbewoners zagen dat wij regelmatig brood aten waren ze daar heel verbaasd over. 'Daar krijg je toch geen volle buik van?' vonden ze. "

Radicale keuze

In Isaan heerst over het algemeen armoede. De mensen gaan daar creatief mee om, ervaren Reinout en Arenda. "Ze gooien niets weg en hebben een grote kennis van eetbare producten uit de natuur. Toen we hier pas woonden belden de dorpsbewoners bij ons aan ons of ze blaadjes mochten plukken van een bepaalde boom uit onze tuin. Wij hadden geen idee wat je daarmee kon doen, maar zij bereidden er een maaltijd mee. En onze huishoudelijke hulp ontdekte een nest met rode mieren in de tuin. Ze vond het heerlijk om af en toe van de eitjes te snoepen. Ook zijn insecten als sprinkhanen en torren een populair voedingsmiddel." Reinout en Arenda werden in de afgelopen jaren ondergedompeld in een volslagen andere cultuur dan die van hun thuisland. Ze zijn in deze periode tijd gaan houden van Thailand en haar inwoners. "We zijn altijd weer verwonderd over de grote geloofszekerheid die de christenen in Thailand uitstralen. In Isaan worden voorouders vereerd en is het geloof in geesten en goden diep geworteld in de cultuur. Dat gaat vaak gepaard met grote angsten. Je zou de volksreligie kunnen aanduiden als een mengeling van animisme, goden- en geestenverering omgeven door een dun laagje boeddhisme. Als je daar als christen niet meer aan meedoet sta je meteen apart in je familie. Christen zijn vraagt hier dan ook om radicale keuzes."

Isaan en Fries

De ochtenden in Baan Pet worden steevast besteed aan taalstudie. "We studeren 's morgens een paar uur en hebben ook elk een eigen taalhulp uit het dorp. De bestudeerde stof wordt regelmatig getoetst door middel van een officieel examen. "Er wacht ons wat de taal betreft nog een uitdagende klus: we gaan het dialect van Isaan bestuderen zodat we ook deze taal kunnen spreken en verstaan. Je kunt het een beetje vergelijken met het leren van een taal als Fries. Dit is van belang omdat dit dialect vooral onder de oudere inwoners nog veel gesproken wordt." Verder besteedt Reinout veel tijd aan gemeentestichting, kerkplanting. "In een dorp hier een eindje verderop zijn in de afgelopen periode drie vrouwen tot geloof gekomen. Daarvoor zijn we erg dankbaar." Op zondag wordt bij de mensen thuis een dienst gehouden. "Verder trek ik er 's middags op uit om contacten te leggen met de Thaise bevolking. Regelmatig vergezeld onze taalhulp Tom, een Thaise christen, ons bij het leggen van contacten en het uitdelen van evangelisatiemateriaal. Onze taak is ook om Thaise christenen uit verschillende dorpen met elkaar in contact te brengen zodat ze weten er niet alleen voor te staan en elkaar kunnen bemoedigen. "

Witte velden

Hoewel ze genieten van de rust en de contacten met familie, vrienden en de thuisgemeente geven beiden aan er ook weer naar te verlangen terug te gaan naar Thailand. Het land waar ze zich geroepen voelen om het Evangelie, de blijde boodschap, te verkondigen. "De Heere Jezus zegt: De velden zijn wit om te oogsten." Dat merkt het zendingsechtpaar duidelijk in haar dagelijkse werk. "Isaan, de armste regio van Thailand, beslaat een enorm gebied waarin ruim 21 miljoen mensen wonen. De meeste mensen wonen op het platteland in kleine dorpen. Problemen als werkloosheid en alcoholisme spelen een grote rol in het dagelijks leven. In de meeste gebieden van Isaan is nog nooit een evangelist werkzaam geweest."

Reinout en Arenda maken in Isaan deel uit van een hecht team van zes zendingsechtparen. "We behoren tot hetzelfde team maar dat betekent niet dat we dichtbij elkaar wonen hoor", lacht Arenda. "Onze dichtstbijzijnde collega's wonen in een dorp 50 kilometer verderop." Voor de familie Van Heiningen breekt binnenkort een nieuwe periode aan. Ze hopen zich na hun verlof te vestigen in een dorpje zo'n 150 kilometer van Baan Pet. "Hier is nog geen enkele zendingsorganisatie actief en is er is in dit gebied nog niemand geweest om het evangelie te verkondigen."

Het paar ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Kerkplanting is een zaak van lange adem. Dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Alleen al het goed leren van de taal vraagt om een jarenlange studie. Maar we ervaren dat God in alles zorgt! " Het lange termijn doel van het zendingsechtpaar is dat er in elk district van Isaan kerken komen waar God wordt verheerlijkt. " We zijn allen geschapen om tot Gods eer te leven. De Bijbel spreekt daarover in onder meer in psalm 67 en 117": 'De volken zullen U, o God, loven en alle einden der aarden zullen Hem vrezen'.

Belang van gebed

Aan het eind van het gesprek wijst Reinout op het grote belang van het gebed voor de zending. "De zendingsopdracht geldt voor de hele kerk. Pasgeleden vertelde een gezin hier uit de buurt dat ze elke dag voor ons bidden. Hierdoor voelden we ons erg bemoedigd. Het gebed is de motor van de zending!"

Wie meer wil weten over het werk van Reinout en Arenda van Heiningen in Thailand hen vinden op internet via www. vanheiningen.net. Tevens is het zendingsechtpaar actief op

twitter.com/ reinoutvh en Facebook.

Voor geïnteresseerde lezers staat er een digitale nieuwsbrief klaar. Het aanvragen hiervan kan via arendavh@gmail.com.