Burgemeester Zevenbergen hoopt van harte dat lokale ambities op het eiland zullen blijven bestaan.  Foto: Wim van Vossen Fotografie.
Burgemeester Zevenbergen hoopt van harte dat lokale ambities op het eiland zullen blijven bestaan. Foto: Wim van Vossen Fotografie. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Waarnemend burgemeester Pieter Zevenbergen neemt afscheid 

MIDDELHARNIS – Nog slechts twee weken te gaan. Na drie jaar en negen maanden legt waarnemend burgemeester Pieter Zevenbergen de ambtsketen in Middelharnis neer. De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee start immer op 1 januari 2013. Een terugblik op een periode waarin Zevenbergen nauw betrokken was bij het wel en wee van "zijn" inwoners in de verschillende kernen. Die vriendelijkheid en genegenheid kreeg. Maar ook pijn en verdriet voelde als hij "met lege handen" stond en slechts woorden van troost kon spreken bij dodelijke ongelukken. Een eerste burger die in het herindelingsproces deel van de oplossing wilde zijn en niet van het probleem.

Door Jaap Ruizeveld

"Bij mijn aantreden, voorjaar 2009, heb ik dat zo gesteld en ik onderschrijf dat ook nu. Ik vind dat het voor bestuurders de grondhouding dient te zijn om aan oplossingen te werken. Problemen kom je vanzelf tegen. Gericht op het fusieproces was het oorspronkelijk zo dat er voor de gemeentelijke herindeling een ingangsdatum was voorzien in 2011. Niet in 2013. Bij mijn komst naar Middelharnis kon ik niet bevroeden dat het 2 jaar later zou worden. Allerlei omstandigheden en politieke aspecten lagen hieraan ten grondslag. Het was de periode waarin de Commissie Schutte een gedegen en kwalitatief goed advies verstrekte. Waarin perspectieven van de bestuurlijke organisatie helder werden geanalyseerd en gelijktijdig alternatieven werden afgewogen.

Onvermijdelijk

Aanvankelijk konden wij niet als vier gemeenten gelijk op trekken. Het waren keuzen die de raden maakten. Begrijpelijk voor wat hun standpunten betreft. Goedereede hield stevig vast aan haar zelfstandigheid. Dat kan en mag. Maar het was onvermijdelijk waartoe het zou leiden. Als (dagelijks) bestuurders werd ons niet veel ruimte geboden om anders te acteren dan wij hebben gedaan. Leuk of niet. Ruimte was er niet. Je moet dan zaken kunnen accepteren. Dat is tenslotte ook gebeurd. Zeker na het definitieve herindelingsbesluit in de Tweede Kamer. Je kan er als burgemeester een mening over hebben, maar je dient je te richten naar de raad. Als de raad – als instituut - heeft gesproken, dan is het over en uit.

Verbonden

Ruim drie-en- een half jaar Middelharnis. In deze periode ben ik hier meer verbonden geraakt. Je leert mensen beter kennen. Als ik nu over D'n Diek loop zeggen mensen je spontaan goedendag. Uit vriendelijkheid en wellicht uit genegenheid. Natuurlijk gebeurt dat ook in andere plaatsen, maar het voelt goed. Ik heb daarnaast de infrastructuur in de gemeente leren kennen. Ook dat is belangrijk. Terugkerend naar het intermenselijk contact. Ik ben bij 100-jarigen geweest. Bij 60 / 65 - en een enkel 70-jarig huwelijksfeest. Je praat dan in een perfecte open en ontspannen sfeer met ouders, kinderen en vrienden. Gesprekken die gaan over items die hen hebben geraakt. Zoals de Watersnoodramp van 1953. Ook over andere persoonlijke gebeurtenissen.

Politiek

Dan het politieke vlak. "Dit college had aan het eind van de rit tenminste twee infrastructurele onderwerpen die konden worden ingeboekt. Dat is de rioolvervanging met bijkomende werken in de Koningin Julianaweg en het uitbaggeren van het Havenkanaal. Rioleringen zijn investeringen waaraan weinig politiek eer is te behalen. Het zit onder de grond. Men vindt normaal dat het er is. Dat is ook zo. Het zijn geen heldendaden. Toch belangrijk voor de gemeente. Men kan er weer tientallen jaren tegen.

Verdriet

Dieptepunten vind ik als je geconfronteerd wordt met dodelijke verkeersongevallen, waarbij een betere infrastructuur met middenbermscheiding, dit leed mogelijk had kunnen tegen gaan. Je hebt te maken met moeizame contacten met de wegbeheerder om verbeteringen te bewerkstelligen. Bij die dodelijke ongelukken probeer je troostende woorden te spreken. Maar in feite sta je met lege handen. Dat voel je

persoonlijk zo. Het raakt je. Je voelt de onmacht. Ik weet dat je slachtoffers daarmee niet terug krijgt, maar met verbeteringen aan die infrastructuur heb je in ieder geval een bijdrage geleverd aan oplossingen.

Op de kaart gezet

Is het eiland in de afgelopen jaren beter 'op de kaart gezet'?. Ik denk het wel. Goeree-Overflakkee is erkend en erkend. In projecten als de Westelijke Delta, de noordrand van de provincie en bij het Rijk. Een bestuursakkoord duurzame energie. Inzet om in 2030 het eiland energieneutraal te maken. Waarbij de komst van een windmolen een middel is en geen doel. Dat geldt ook voor een getijdencentrale. Je moet je doelstellingen kunnen realiseren. Regie daarbij in eigen handen houden. Ik hoop van harte dat lokale ambities op het eiland zullen blijven bestaan".

Jongeren

Is Middelharnis een moeilijke gemeente om te besturen?. "Er zijn enkele problemen die voor mij verrassend en hardnekkig zijn. Zoals jongeren naar veilige- en goede plekken leiden. Je ziet dat een plattelandsgemeente stedelijke trekjes krijgt. Alcohol en drugs. De verhouding tussen dagelijks bestuur en raad was goed. Er zijn uiteraard verschillen in beleving van onderwerpen. Dat is uit politiek oogpunt logisch te verklaren. Het gezamenlijk optrekken, in het belang van de gemeente en haar inwoners, stond en staat steeds centraal. Ik heb mij als burgemeester nooit belemmerd gevoeld in mijn functioneren".

Ik zie wel

"Middelharnis zal ik niet snel vergeten. Als ik straks als waarnemend burgemeester stop, zie ik wel wat er op mijn pad komt. Nog een keer waarnemen? Je weet het nooit. Hangt af in welke plaats dat dan zou zijn. Kijk, ik woon met mijn vrouw in Den Haag. Sinds mijn komst naar Middelharnis hebben wij hier ook een appartement gehuurd in het voormalige RHBS-gebouw. Voor mij op loopafstand van mijn werk. Maar in reistijd naar Den Haag ligt dan wel anders. Zeker bij filevorming. Het afwikkelen van verkeer rondom Rotterdam. Mijn vrouw kan straks ook zeggen: "Kies jij nu maar een andere hobby".

Otapan

Naast zijn burgemeestersfunctie vervulde Zevenbergen nog andere taken. Dat was bij zijn komst naar Middelharnis heel duidelijk gecommuniceerd. Eén aansprekend onderwerp lichten wij er uit. Recent was er een mediahype rond de presentatie van het commissierapport Otapan, waarin missers van het Rijk in deze geruchtmakende zaak scherp aan de orde worden gesteld. In landelijke kranten zei voorzitter Pieter Zevenbergen: "De manier waarop Nederland de voormalige - door Verolme gebouwde zwaveltanker Otapan - trachtte te laten slopen, was niet functioneel en niet effectief. Wij onderzochten het falen van de rijksoverheid in deze kwestie en kwamen tot een verwijt dat het het Rijk heeft ontbroken aan gemeenschapstrouw jegens Turkije. Er was geen sprake van 1 ton asbestmateriaal in het schip maar van liefst 77 ton. Daarmee handelde Nederland in strijd met de gemeenschapstrouw die gangbaar is onder landen en was het in strijd met internationale regels. De minister heeft inmiddels, na bestudering van het rapport, gezegd een aantal aanbevelingen te zullen overnemen".