Afbeelding
Foto:

Kika-ambassadeur Kees Witte wil graag iets betekenen voor kankerpatiëntjes

SOMMELSDIJK – "Kinderen, daar heb ik een zwak voor. En voor zieke kinderen helemaal. Dat doet mij iets. Zij zijn zo kwetsbaar. Afhankelijk van hulp en inzet van medisch deskundigen. Ook van ondersteuning door volwassenen. Ik wil graag iets voor hen betekenen. Mij inzetten om een bijdrage te leveren om hun leed een beetje te verzachten". Aan het woord is Kees Witte (54), wonend aan de Fazantstraat in Sommelsdijk. Hij is al vele jaren ambassadeur van de stichting Kika (Kinderen Kankervrij) op Goeree-Overflakkee en directe omgeving. Kika Kees is een begrip. Niet alleen in zijn woonbuurt maar op het hele eiland. Voor zijn inzet en betrokkenheid voor Kika kreeg hij een Koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Jaap Ruizeveld

Kees Witte, in de volksmond op de Kop van Goeree, beter bekend als Kees van Klaartje van Kees van Pauw. Het is een aanduiding die zeker voor Ouddorpers, Kees is geboren in de Scheerhoek (Kelderweg), geen nadere toelichting vraagt. Hij kreeg te maken met longproblemen en werd daardoor afgekeurd voor zijn timmermanswerk. Maar ondanks, of juist door die handicap, zet hij zich geheel in voor de medemens. Toegespitst op het kind. "Met fantastische ondersteuning" voegt hij er direct aan toe. Van zijn vrouw Wilma, kinderen Renee en Stephanie en niet te vergeten buren en vrienden. Allen zijn betrokken bij dit "levenswerk". Hij noemt ze zijn Kika-smurfen.

Indrukwekkend

Overal vind je Kees Witte met zijn Kika-team. Op fairs, rommelmarkten en commerciële beurzen. Moest hij in de beginperiode zelf vragen om een plekje voor een Kika-stand, nu wordt hij regelmatig uitgenodigd. Er wordt bij de indeling van stands al ruimte voor hem vrij gehouden. De organisatie Kika leeft op het eiland. En daardoor stijgen de jaarlijkse inkomsten tot indrukwekkende cijfers. Dat is ook nodig want research (onderzoek) om kinderkranker beter te kunnen bestrijden en de kwaliteit van leven te kunnen verhogen, kost veel geld. Ambassadeur Witte kon in 1911 een bedrag van meer dan 100.000 euro voor Kika laten inboeken en ook dit jaar 2012, enkele weken voor de jaarwisseling, staat de teller alweer op 87.000 euro. Met dank aan alle spontane acties van instellingen en particulier initiatief. Inmiddels heeft ook een aantal bedrijven zich op het eiland als ondersteuner gemeld. Zij hebben de beertjes voorzien van een logo- bedrijfsshirtje.

Werven van fondsen

De stichting Kika heeft als algemeen doel het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezingen een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Meer specifiek streeft Kika naar verhoging van de genezingskans. Verder op het verbeteren van de kwaliteit van de behandeling en vermindering van bijwerkingen na de behandeling. Bijna 25% van alle kinderen met kanker overlijdt aan deze ziekte. Ruim 75 procent geneest, maar door een agressieve behandeling kunnen zowel tijdens als na de therapie vervelende bijwerkingen ontstaan. De huidige chemo's zijn zo agressief dat kinderen die nu genezen zijn verklaard op latere leeftijd alsnog bepaalde schade aan organen kunnen krijgen. Een behandeling met chemotherapie kan leiden tot onvruchtbaarheid. Een van de onderzoeken is gelukkig succesvol afgerond en heeft het behouden van vruchtbaarheid bij jongens met kanker dichter bij gebracht.

Maximaal efficiënt

Dankzij de informatie uit genenonderzoek verwacht men dat er nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld om kinderkanker vaker te kunnen genezen en draaglijker te kunnen behandelen. Elk kind met kanker kan dan meer kwaliteit van leven worden geboden. Kika heeft 7 academische kindercentra in Nederland gekozen voor financiële steun (waaronder het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam). Deze centra hebben hun onderzoeksactiviteiten gebundeld en sluitend op elkaar afgestemd. Gezamenlijk dekken zij zo een ongekend breed spectrum van de kinderoncologie af. Het is de beste garantie dat geworven fondsen maximaal efficiënt en daarmee effectief worden benut, meldt Kika. De stichting werkt met een onbezoldigd bestuur en met een klein aantal medewerkers op het kantoor in Amstelveen. De organisatie wordt gesteund door veel vrijwilligers die over het gehele land zijn verspreid.

Bouwsteen kopen

Kees Witte vertelt dat Kika in het eerste kwartaal van 2013 start met een speciale publiekactie om geld in te zamelen voor de bouw in Utrecht van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Supporters kunnen voor 5 euro een 'steen' kopen om zo de bouw te steunen. Ook met aankoop van de Kika-mascottes, de beren, draagt men natuurlijk bij aan het goede doel. Afhankelijk van grootte kosten de beren 4,95 of 6,95 euro. Er zijn beren in vijf kleuren. Daarnaast maken creatieve vrijwilligers eigen producten die ook weer verkrijgbaar zijn. Zo maakt onze ambassadeur Witte in Sommelsdijk zelf zogenaamde pinda-vogelhuisjes en tuin molens, die ook weer in de verkoop gaan. Voor informatie is Kees Witte bereikbaar via info@topkeepers.nl. Men kan de website bezoeken www.kika-goeree-overflakkee.nl of via 06 3377 87 17.

Topkeepers

Mocht de aanduiding "topkeepers" vragen oproepen, dan geeft Witte graag uitleg. Het is een andere activiteit die gelden inzamelt voor goede doelen. Jaarlijks wordt er op een van de sportvelden op het eiland of in de directe omgeving (Zeeland, Steenbergen) een zogenaamde "keepersdag" georganiseerd. Jeugdige spelertjes (keepers) in de leeftijd van 6 tot 16 jaar worden die dag op hun vaardigheden getest en getraind. Een dertigtal vrijwilligers zorgt voor een perfecte organisatie en begeleiding. Voor de keepertjes in spee is het een fantastische dag. Wie gaat met de bokaal naar huis?. Niet verwonderlijk dat sportclubs grote belangstelling voor deze happening tonen. En natuurlijk is er een inschrijfgeld waarvan nagenoeg alle inkomsten weer worden overgemaakt naar het goede doel.

Afbeelding