Met gespreksleider Ferdinand Fransen gingen de leden van de Raad van Bestuur van CuraMare vanaf het podium in op tal van onderwerpen die de zorgverlening raken.
Met gespreksleider Ferdinand Fransen gingen de leden van de Raad van Bestuur van CuraMare vanaf het podium in op tal van onderwerpen die de zorgverlening raken. Foto: Hans Villerius

Maatschappelijke verantwoordingsdag: CuraMare op weg naar 2015

DIRKSLAND – Maatschappelijke verantwoordingsdag heette het afgelopen dinsdag voor CuraMare. Tijdens een bijeenkomst in het auditorium van tbp elektronics te Dirsland werd 's avonds, met als thema 'CuraMare op weg naar 2015', een bijeenkomst gehouden waarin de eilandelijke zorgholding een kijkje in de beleidskeuken gaf. In de vorm van een vraaggesprek tussen communicatiedeskundige Ferdinand Fransen en de Raad van Bestuur van CuraMare, maar ook met interactie tussen de vele belangstellenden in de zaal, werd ingegaan op de toekomstplannen, die in belangrijke mate mede in het teken staan van overheidsmaatregelen en financiering van de zorg. De leden van de Raad van Bestuur drs. Koos Moerland, dr. Paul van der Velden en drs. Wim Driesse dienden de aanwezigen van repliek.

Door Hans Villerius

Tal van onderwerpen werden aan de orde gesteld. Rode draad door de avond was de vraag op welke wijze er met minder kosten zo optimaal mogelijke zorg verleend kan (blijven) worden.

Doelmatigheid

Voorzitter van de Raad van Bestuur Koos Moerland gaf aan dit onder meer te willen bereiken aan de hand van een verbeterplan. "Met kwaliteit en veiligheid zijn we de achterliggende tijd heel erg bezig geweest. Nu willen we ook sterk gaan letten op doelmatigheid. Dat kan altijd beter. Hiervoor hebben we een project gestart om de dingen die we doen efficiënter te organiseren, met meer kostenbeheersing. Bijvoorbeeld om te kijken naar de ligduur van patiënten in het ziekenhuis, welke behandelingen waarvoor mensen nu nog worden opgenomen voortaan op de dagbehandeling plaats kunnen vinden, en wat nu op de dagbehandeling plaatsvindt naar poliklinische behandeling kan."

In dit verband kwam ook de vraag aan de orde wie nu eigenlijk de regie in de zorgverlening in handen heeft: de zorgverlener, de zorgverzekeraar, de overheid? Moerland gaf aan dat dit een spel is dat in gezamenlijkheid wordt gespeeld. "Wij steken heel veel energie in onze relatie met de zorgverzekeraars en dat gaat tot op heden wat ons betreft aardig goed."

Verder wordt een grotere doelmatigheid bereikt door samen te werken met andere ziekenhuizen. Dat gebeurt, naar wederzijdse tevredenheid, momenteel vooral met het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam.

Constante kwaliteit

Dr. Paul van der Velden werd door Ferdinand Fransen nog eens uitgedaagd om te reageren op de score in de laatste ziekenhuizen top 100 van het AD, waarin Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis diep wegzakte ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoe zit dat toch? Van der Velden gaf aan dat dit voornamelijk te wijten is aan het feit dat 'zijn' ziekenhuis het digitale registratiesysteem nog onvoldoende op orde had. "Daar zijn wij op afgerekend. Anderzijds hebben wij wel de NIAZ-accreditatie behaald, met vlag en wimpel zelfs, en dat is voor ons een meer toonaangevend gegeven. Daarnaast laten meerjarengrafieken een vrij constant beeld zien van het kwaliteitsniveau van ons ziekenhuis. De lijstjes van het AD willen wij daarom wel graag relativeren, zeker als je ziet dat bijvoorbeeld het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse in de test was gestegen, terwijl in de afgelopen week er specialisten op non-actief worden gezet vanwege ernstige kwaliteitsproblemen."

Ouderenzorg

Hoe pakken de kabinetsplannen uit met betrekking tot de ouderenzorg en hoe gaat CuraMare hiermee om? Daarover werden enkele vragen neergelegd bij drs. Wim Driesse. Die gaf aan dat er een vertakking optreedt van collectieve zorgfinanciering en dat cliënten wellicht meer gebruik zullen moeten gaan maken van eigen voorziening. "De soepelheid van zorgverlening zal niet vanzelf meer gaan, er wordt een knip gemaakt tussen wonen en zorg, er zal in kaart gebracht moeten worden welke bewoners wel in de eigen woonomgeving willen blijven en daar zorg ontvangen en welke cliënten niet thuis kúnnen blijven en de nodige zorg ontvangen. Daarbij is het van belang om onze specialistische kennis die we in de loop van de decennia hebben opgebouwd in een zo vroeg mogelijk stadium in te zetten bij het ontstaan van zorgbehoeften. Ook zal nagedacht moeten worden over nieuwe of andere vormen van zorgverlening. Dit kunnen wij als zorgaanbieder niet alleen, dat zal in samenspraak met andere partners moeten gebeuren, zoals de gemeente en woningbouwverenigingen. En over de nodige zaken zullen goede afspraken moeten worden gemaakt."

Varia

Naast zaken waarbij uitvoeriger stil werd gestaan, werden ook thema's sneller afgetikt. Waarom zouden mensen bij Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis aankloppen voor medische zorg? "Omdat wij onze grenzen kennen en wát we doen, goed doen", zo stelde Van der Velden.

Operatiekamers ook op zaterdag openstellen? "Te duur", wist Moerland.

Komen specialisten nog wel voldoende toe aan hun eigenlijke werk? "Medisch specialisten zijn zo'n dertig procent van hun beschikbare tijd bezig met het bijhouden van dossiers, "dus niet met het beter maken van patiënten, maar met het transparant maken van de zorg", zoals Van der Velden het uitdrukte. "Daar wordt inderdaad wel eens over geklaagd."

Waarom werken privéklinieken doelmatiger dan niet-privéklinieken? Omdat privéklinieken uitsluitend bepaalde categorieën patiënten behandelen, wat logistiek slimme formules mogelijk maakt, legde Van der Velden uit. "Oudere mensen zul je daar ook niet behandeld zien omdat deze doelgroep dikwijls complexere problematiek heeft die meer specialisaties vraagt." "Maar van die slimme formules valt natuurlijk wel te leren", vond Moerland.

Op een laatste vraag of CuraMare financieel gezond is, klonk een volmondig "Ja!" En tot slot: "gezondheidskosten zullen ook in de toekomst blijven stijgen. Maar het zal nooit mogen worden: geen geld, geen diensten. Er zal altijd op creatieve wijze gezocht blijven worden om op gepaste wijze de nodige zorg te kunnen verlenen."