Afbeelding
Foto:

Veiligste chauffeur Martin Kolff: "Ik moest mijn revanche pakken"

Dirkslander Martin Kolff mag zich dit jaar de veiligste chauffeur van Nederland noemen. Hij deed mee en won het Nederlands kampioenschap veiligste chauffeur. De vrachtwagenchauffeur won een reis naar Brazilië, en nam een loodzware beker van natuursteen en brons mee naar Dirksland.

Tekst: Rody Vlietland

Het evenement werd voor de tweede keer gehouden, Martin had vorig jaar ook al deelgenomen, hij behaalde toen een tweede plaats. Martin: "Ik deed mee aan het evenement doordat het toen georganiseerd was door Volvo, en bij ons op de zaak rijden wij alleen maar in Volvo vrachtwagens. Op die manier kwam ik in aanraking met het evenement. Ik dacht dat het misschien wel leuk is om er aan deel te nemen. Vorig jaar behaalde ik de tweede plek omdat ik tijdens de achteruit slalom een paaltje toucheerde, daar baalde ik van. Daarom besloot ik om wederom mee te doen aan het NK van dit jaar. Ik moest mijn revanche pakken."

De kwalificatie

Meer dan duizend chauffeurs hadden zich aangemeld, hiervan werden er 120 geselecteerd die naar de kwartfinale gingen. De kwartfinale bestond uit een kennistoets en een reactietest. Martin: "Het ironische aan deze twee toetsen was dat je ze via de telefoon moest maken, maar de toets maak je natuurlijk niet tijdens het rijden.", van de 120 kwartfinalisten gingen er tien door die deel mochten nemen aan de halve finale in Assen. Het eerste gedeelte van de halve finale was een Behaviour Based Safety rit door het centrum van Assen. Hierbij werden de truckers op hun rijgedrag in het verkeer beoordeeld. Er werd gekeken naar de kennis, vaardigheid en het inzicht van de chauffeur. Martin: "Tijdens de rit zei mijn instructeur dat ik linksaf moest slaan, nadat ik dat gedaan had zei de instructeur dat we verkeerd gereden waren en om moesten keren. Ik was de enige van de groep die de omkeeropdracht precies deed zoals de instructeurs voor ogen hadden. Mede hierdoor zat ik bij de beste drie en mocht ik door naar de finale."

De finale

De finale bestond uit een proef waarin behendigheid, coördinatie en veiligheid van belang waren. Tijdens de proef moesten de chauffeurs een slalomparcours zowel voor- als achteruit volbrengen. Verder moesten de chauffeurs een loodje dat met een touwtje vastgebonden zat aan de vrachtwagen op een soort dartbord leggen, en als laatste moest de chauffeur tot op de millimeter nauwkeurig inparkeren. Kolff: "De finale van dit jaar had een aantal elementen van vorig jaar, dus in dat opzicht had ik al een voorsprong op degenen die nog geen finale hadden gespeeld, toch kun je je er bijna niet op voorbereiden. Ik had een goed gevoel over mijn eindstrijd, ditmaal had ik geen enkel obstakel tijdens mijn achterwaartse slalom getoucheerd. Niet alleen de snelheid en behendigheid waren van belang tijdens de finale, vooral de veiligheid stond centraal. Zo werd er gekeken of je wel op de juiste manier in- en uitstapte, of je je spiegels wel goed afstelde en of je je gordel om had. Ook werd er naar je routeplanning gekeken, voordat je aan de finale begon had je nog een kleine briefing met de instructeur. Hierin werd verteld wat de onderdelen waren, en werd er gekeken of je de route op een juiste manier kunt plannen.

De winnende vrachtwagenchauffeur: "Mijn prijs voor de eerste plaats is een mooie beker gemaakt van natuursteen en brons, dat ding weegt echt zwaar, 12,5 kilo! Ook heb ik een reis naar Brazilië gewonnen, tijdens de reis brengen we ook nog een bezoekje aan de grootste Volvofabriek ter wereld. Dat lijkt me echt heel tof!"

"Te hard rijden heeft geen zin"

Toen Martin gevraagd werd of hij wel eens boetes reed antwoordde hij: "In mijn achttien jaar als vrachtwagenchauffeur heb ik weinig boetes gereden. Ik heb vroeger wel eens een boete gehad voor te hard rijden, maar daar blijft het ook bij. Ik reed toen over een kruispunt waar vijftig toegestaan is, terwijl ik dacht dat je er zeventig mocht. Verder rijd ik niet te hard. Toen ik op vakantie was in Canada reed ik met honderd over de snelweg. Tijdens die rit heb ik niets van de omgeving meegekregen. Op dat moment zag ik in dat het totaal geen zin heeft om altijd maar te hard en gehaast te rijden. Je ziet niks van de omgeving en de rit wordt er een stuk onveiliger door. Daarom houd ik me gewoon aan de toegestane snelheden."

Volgend jaar mag Martin zijn titel verdedigen, zelf heeft hij er alle vertrouwen in, alleen wordt het volgens hem wel lastiger. "Ik moet mijn titel verdedigen, dus eigenlijk kan ik alleen maar verliezen." Zegt hij lachend.

het evenement werd door de in transport gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij TVM georganiseerd.