Proefrijder Robbert Verschoor (links) en verkoopadviseur Jaap van der Schoor.
Proefrijder Robbert Verschoor (links) en verkoopadviseur Jaap van der Schoor. Foto:

subkop: Op pad met de Toyota Corolla
kop: Complete auto met spierballen

"Je kunt gewoon de vogels horen fluiten," zegt Robbert Verschoor (39) als hij met de nieuwe Toyota Corolla door de Flakkeese polder rijdt. De Corolla is de ijzersterke opvolger van de Toyota Auris. De auto is niet alleen muisstil, maar ook comfortabel, zuinig, krachtig en heeft een spannend uiterlijk.

Tekst en foto's: Martijn de Bonte

Tijdens een rit over het eiland is het verbruik van de stationuitvoering met een 2.0 litermotor (180 pk) slechts 1 op 18. Met dank aan de hybridetechnologie is de auto een stuk zuiniger dan vergelijkbare modellen met een gewone benzinemotor. Door de hybridetechniek wordt de accu in de auto opgeladen tijdens het rijden, bij lagere snelheden schakelt de motor automatisch over naar de zelfopgewekte stroom. Dus geen gedoe met stekkers, gewoon lekker rijden.

Riante ruimte
Verkoopadviseur Jaap van der Schoor(19) vertelt dat de meeste mensen die voor het eerst in de nieuwe Corolla stappen als eerste het interieur opvalt. Het dashboard is bekleed met zwarte, zachtleren bekleding met witte stiksels. Het geeft de auto een chique uitstraling. Wat ook opvalt is de riante ruimte, zowel voor- als achterin is het ruim, ook mensen met lange benen kunnen comfortabel zitten. De Toyota Corolla is wereldwijd de meestverkochte auto. Op de Nederlandse markt werd de Corolla een aantal jaar geleden vervangen door de Auris. Maar met het nieuwe model maakt de vertrouwde Corolla een comeback op de Nederlandse wegen.

Spierballen
Bij een rotonde test Robbert de wegligging. Ondanks de hoge snelheid geeft de auto geen krimp. Jaap legt uit dat het zwaartepunt is verlaagd en de carrosorie stijver is gemaakt. Die combinatie zorgt ervoor dat je 'haaks' door de bocht kunt. Op een lange, kaarsrechte weg laat de Japanner z'n spierballen zijn. Als het gas stevig wordt ingedrukt sprint de auto ervandoor, de vernieuwde cvt-automaat schakelt soepel en snel. Binnen no-time staat de kilometerteller op 100. Robbert met een grijns: "En dan is dit nog de ecostand, in de sportstand gaat het nog een stuk sneller." Dan serieus: "Ik vind het mooi dat de hybridemodellen van Toyota sportief rijgedrag combineren met een laag benzineverbruik." Hij kan het weten want hij rijdt zijn vijfde Toyota in acht jaar tijd. De accountant rijdt niet alleen privé, maar ook zakelijk in het Japanse automerk. "Doordat de auto's heel betrouwbaar zijn heb je nauwelijks onderhoudskosten. Dat maakt het financieel aantrekkelijk. In de zakelijk markt wordt dit ook wel 'Low cost of Ownership' genoemd."

Slimme cruisecontrol
De Corolla is ruim voorzien van handige gadgets en slimme techniek. Bijvoorbeeld het vakje waarin je telefoon snoerloos oplaadt. Het multimediasysteem is compleet vernieuwd en drie keer zo snel dan voorheen. Op de N57 stuurt Robbert express naar de rijbaanscheiding, de auto geeft niet alleen een geluidssignaal, maar stuurt ook tegen. In theorie kun je het stuur 12 seconden loslaten, door de rijbaanherkenning blijft de auto netjes tussen de strepen. De slimme cruisecontrol remt automatisch als de voorligger afremt en versnelt zodra het kan weer naar de ingestelde snelheid. Dat rijdt heel relaxed.

"Serieuze optie"
Al vanaf het moment dat hij zijn eerste Toyota kocht is Robbert klant bij Autobedrijf Flakkee in Dirksland. "Ze hebben veel kennis, komen afspraken na en in de garage hangt altijd een prettige sfeer. Er wordt je ook niks opgedrongen, als je alleen komt kijken ben je net zo welkom." Hij is niet de enige die er zo over denkt, klanten beoordelen de garage gemiddeld met een 9,2. Robbert rijdt momenteel zakelijk een Auris en privé een RAV4. De zakelijke auto moet binnenkort worden vervangen. En daarvoor is de nieuwe Corolla een serieuze optie. "Het is een complete auto. Heel stil en dynamisch. Het is echt een hele stap vooruit ten opzichte van de Auris. En het is een gelikt model met een stoere uitstraling."

Als de rit over het eiland erop zit is het tijd om de balans op te maken. De topman van Toyota deed de gevleugelde uitspraak: "Wij gaan vanaf nu geen saaie auto's meer maken." De nieuwe Corolla maakt dat helemaal waar. De jonge en enthousiaste verkoopadviseur Jaap vertelt dat de Corolla ook jongeren aanspreekt, net als de nieuwe RAV4 en de C-HR. Zijn conclusie: "Toyota is weer hip."

Kader: Toyota Flakkee
Watertoren 69
3247 CL Dirksland
0187 484 466
info@autobedrijfflakkee.nl
www.toyota-dirksland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding