Afbeelding
Foto: Sam Fish

De beste puzzelaars van Flakkee komen uit Stad

Het was een drukte van jewelste in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk op vrijdagavond 8 november. 25 teams kwamen daar bijeen voor het kampioenschap. Met vier mensen in een team en iedereen dezelfde puzzel waren de kansen gelijk, maar de eerste prijs kan maar naar één team gaan.

Saam uut Stad

Die winst was voor het team Saam uut Stad, bestaande uit Stefanie, Angelique, Alexander en Margriet. Samen slaagden zij erin om de puzzel 'At The Beach' in één uur en 46 minuten te maken. "Dit hadden we echt niet verwacht", zegt Stefanie. "We deden dit gewoon voor de lol. De winnaar van het NK van vorig jaar deed het binnen een uur. We hadden eigenlijk verwacht dat zij hier ook wel zouden zijn, dus we gingen niet uit van de winst."
Het groepje bestaat uit enthousiaste puzzelaars. "We puzzelen eigenlijk altijd alleen dus dit was ook voor ons compleet nieuw", zegt Margreet. "Onze deelname was ook een verjaardagscadeautje. We geven elkaar nooit een cadeau, maar eerder een leuk dagje weg of een uitstapje. Daar heb je meer aan, vinden we. We kozen voor dit."

Trainen

Puzzelen is vaak een solo-aangelegenheid. Het is dan ook even wennen om dit met vier mensen tegelijk te doen. "We hebben een paar keer geoefend van tevoren", vertelt Alexander. "Dan kijk je een beetje waar iedereen goed in is, hoe iemand puzzelt. Je kunt dan de rollen verdelen voor de wedstrijd. Ieder zijn ding."
"In totaal hebben we drie keer geoefend met twee verschillende puzzels", vertelt Margreet. "Toevallig zat deze puzzel er ook bij. Dat geeft ons niet zozeer een grote voorsprong, want het blijft een puzzel met enorm veel details. Ons enige voordeel is dat we van tevoren niet zo lang naar de puzzel hoefden te kijken voor de grote lijnen. Die kenden we al."

Moeilijk

Oefenen of niet, een Jan van Haasteren-puzzel blijft lastig. "Op een gegeven moment gaan je ogen dwalen", geeft Angelique aan. "Dus je moet af en toe om je heen kijken. Maar als we het echt niet meer zagen dan wisselden we gewoon van plek. Dan heb je weer een frisse blik."
Als prijs mag Saam uut Stad op 15 februari in Oude-Tonge gratis meedoen aan de voorronde van het NK. Zitten ze daar bij de eerste drie teams die de puzzel af hebben? Dan mogen ze door naar het Nederlands Kampioenschap.

Afbeelding
Afbeelding