Afbeelding
Foto: Sam Fish

Een eetclubje is meer dan samen eten

"Het is leerzaam", zegt Kris. "We hebben de afgelopen jaren veel geleerd over koolhydraat-arm eten en we hebben inmiddels een heel leuk groepje verzameld. Het is echt een hele leuke club zo." Daarnaast vinden de dames het ook een leuke en gezellige manier om bij te kletsen. "We zijn ook echt vriendinnen geworden, we hebben tegenwoordig aan één blik genoeg om elkaar te begrijpen", zegt Karin.

Uitproberen

Het eetclubje ontstond niet zomaar. "Ik wilde graag een cursus volgen over koolhydraat-arm eten", vertelt Kris. "Dus ik had wat dames om me heen verzameld die dat ook wel zagen zitten. Uiteindelijk is daar niets van terecht gekomen en zijn we zelf wat dingen gaan uitproberen." En dat is inmiddels alweer twee jaar geleden.

"We waren niet eens vriendinnen", zegt Nathalie lachend. "Ik was zomaar een klant bij Kris in de winkel en de andere dames zijn haar buren en zus. Kris heeft ons allemaal bij elkaar gebracht."

Elke maand aan het einde van het diner worden de taken weer verdeeld. "Iemand maakt het voorgerecht, de ander een nagerecht, een bijgerecht, een hoofdgerecht en de salade", vertelt Kris. "Iedereen brengt dus iets mee voor aan tafel. Zo blijft niet één iemand zitten met alle vuile vaat en is het leuk voor iedereen. We weten van elkaar niet wat de ander maakt, als het maar binnen het thema blijft."

Al sinds het begin werken de dames met een thema. "De eerste avond was Grieks, geloof ik", zegt Nathalie. "We hebben ook al Thais, Italiaans, Spaans, vegetarisch, barbecue en Marokkaans gehad en vandaag is het feestelijk. Vandaar ook de feestelijke aankleding van de tafel."

Lekkerder

Het thema en koolhydraat-arm zijn de enige verplichtingen voor de avond. "Het heeft mij heel erg verbaasd dat koolhydraat-arm eten ook echt lekker kan zijn", geeft Nathalie toe. "We wilden allemaal wel iets gezonder gaan leven, maar wilden niet minder lekker eten. Het is heerlijk. Je gebruikt gewoon een variant op de ingrediënten en het is net zo lekker als altijd. Misschien zelfs lekkerder!"

"Ik probeer er thuis ook wel op te letten, maar dat is niet altijd even makkelijk", laat Mirelza weten. "Voor deze avonden let ik heel erg op en doe ik extra mijn best. Dat is altijd weer een uitdaging, maar erg leuk om te doen!"

De dames vinden eigenlijk dat er meer eetclubjes zouden moeten zijn. "Het is zo gezellig", zegt Margaretha. "Al is het met buren of vriendinnen. Het zorgt voor extra verbinding, gezelschap en verdieping. Ik zou niet meer zonder willen of kunnen."

Afbeelding
Afbeelding