Afbeelding
Foto: Sam Fish

'Met gamen kan ik mijn gedachten even verzetten'

"Ik was 2 toen ik voor het eerst een spelletje speelde bij mijn vader op de computer", zegt hij. "Ik wist natuurlijk helemaal niet wat ik moest doen, ik drukte maar wat op de knopjes. Maar ik vond het wel al heel leuk om te doen. Ik wilde het graag kunnen." Op zijn zevende had Luke alles goed onder de knie "Vanaf dat moment was ik écht verkocht."

Tegenwoordig speelt hij veel Counterstrike en Borderlands. "Dat zijn spelletjes waarbij je dingen moet neerschieten", legt hij uit. "En als ik daar geen zin in heb dan ga ik puzzelen met klassieke muziek op de achtergrond. Dat maakt me rustig en het zorgt dat mijn hoofd even leeg wordt."

Ontsnappen

Voor Luke is het meer dan een spelletje. "In een game kun je even ontsnappen aan de werkelijkheid", laat hij weten. "Het is leuk dat je iets kunt doen dat in het echte leven nooit zal gebeuren. Buiten kom je in een bos geen huisje tegen waar een puzzel ligt te wachten waarmee je een tombe kunt openen."

Maar het is meer dan alleen het spel dat het voor hem zo leuk maakt. "De technologie erachter vind ik ook zo fascinerend", benadrukt hij. "Ik vind het geweldig hoe zo'n spel in elkaar zit en hoe alles werkt. Het sluit heel goed aan bij mijn opleiding. Gamen is ook de reden waarom ik mijn opleiding heb gekozen." Luke zit op dit moment in zijn eerste jaar van de opleiding Media Technologie – Software Developer aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam.

Verslaving

Als mensen denken aan jongeren die gamen dan denken ze vaak meteen aan een verslaving. Dat is bij Luke gelukkig niet aan de orde. "Rond mijn dertiende was ik wel een beetje verslaafd", geeft hij toe. "Maar toen werd school belangrijk met veel toetsen en dat komt dan voor gamen. Sindsdien game ik minder. Ik kan heel goed prioriteiten stellen." Tegenwoordig gamet hij nog maar 12 uur per week.

Toch gaat hij soms eerst gamen voordat hij zijn huiswerk doet. "Dan moet ik gewoon eerst even mezelf afleiden voordat ik me weer wil focussen op school. Zeker als ik een hele dag in de boeken heb gezeten," vertelt hij. "Maar dan heb ik een potje gespeeld en daarna ga ik over op mijn huiswerk. School is belangrijk, dat weet ik heel goed."

Niet veel ouders zouden blij zijn als hun kind veel zou gamen, maar de ouders van Luke vinden het prima. "Ik heb er geen problemen mee", vertelt zijn moeder. "Zolang Luke weet waar de prioriteiten liggen en zijn school er niet onder lijdt, mag hij lekker blijven gamen. Hij is heel verantwoordelijk op dat gebied."

Afbeelding