Huibertha en Arjo van der Boom.
Huibertha en Arjo van der Boom. Foto:

Het boek blijft razend populair

"Dit zijn onze topmaanden", zegt Arjo van der Boom van de gelijknamige boekhandel in Sommelsdijk. "Het begint in september met de boeken voor de Kinderboekenmaand. Dan volgen de romans en de verhalenbundels – en boeken als 'Grote verwachtingen in Europa' van Geert Mak, dat vandaag is binnengekomen – met het oog op de feestdagen. En half november is het tijd voor veel nieuwe theologieboeken."

"Het aanbod is enorm in vergelijking tot een jaar of vijf geleden", wijst Arjo om zich heen. Hij verklaart de toename uit de economische ontwikkeling, de aandacht voor boeken in het nieuws en de leescultuur op Goeree-Overflakkee. Voor de christelijke markt verschijnen elk jaar verscheidene dagboeken, die doorgaans grif over de toonbank gaan.

Knapperend haardvuur

Opvallend is dat het e-book op zijn retour lijkt te zijn. "Die markt groeit niet meer. Die van het papieren boek wel. Mensen zitten graag met een boek in de hand, bij een knapperend haardvuur. Dat is sfeervol en gezellig. Bovendien is een boek ook een echt cadeauartikel. Het is betaalbaar en een geschenk dat je graag krijgt."

Dit alles zorgt voor veel drukte in de winkel aan de Voorstraat. "Een drukke tijd, maar ook een fijne tijd", reageert Arjo. "We hebben veel inpakwerk voor bijvoorbeeld kerken die rond de kerst aan de bejaarden een dagboek geven en van zondagsscholen die de kinderen een boek als 'beloning' geven. Verder ontvangen we bibliotheken die hier hun collectie komen aanvullen. Naast de vele vaders en moeders, opa's en oma's, die cadeaus voor hun kinderen en kleinkinderen komen kopen."

Lezen – even eruit zijn, je even in een andere wereld begeven – is nog altijd zeer populair, dat is duidelijk. "Je hoort weleens dat het minder wordt, ook door al die beeldschermpjes. Maar wij merken het niet. Wel zie je dat mensen soms opzien tegen dikke pillen. Dat heeft te maken met de huidige maatschappij: iedereen heeft het druk." Maar in de wintermaanden is er misschien wat meer tijd om eens een dik boek te pakken en het bij de kachel te lezen.

Kader: Vijf toppers van nu

Geert Mak, Grote verwachtingen in Europa 1999-2019 (geschiedenis)
Williene Klinck, Puur koken zonder pakjes (kookboek)
H.J. Selderhuis, Calvijn, Verzameld Werk (theologie)
Kristen Heitzmann, De heer uit het zuiden (roman)
Janwillem Blijdorp, Floris de minstreel, De dolende ruiter (jeugdboek)