Erna van der Valk en Addy Verhoef van T-Toys Dirksland.
Erna van der Valk en Addy Verhoef van T-Toys Dirksland. Foto:

Met z'n allen rond de tafel en spelen maar…

Volgens Erna van der Valk van speelgoedwinkel T-Toys Dirksland zijn de bordspellen enorm populair. "Vooral de grote familiespellen als Catan en Ticket to Ride. Je begint met de basis van Ticket to Ride, in Europa, en met de aanvullingen ga je steeds verder. Naar Azië, Amerika en ga zo maar door. Monopoly blijft ook heel populair."

Rummikub, Mens-erger-je-niet, schaken, dammen en kwartetten trouwens ook. Van het spel Memory staan er wel tien soorten in de winkel. Het aloude Ganzenbord? Dat loopt misschien wat minder dan in het verleden. Maar daarvoor in de plaats zijn weer geinige smartgames gekomen: puzzelspelletjes die je in je eentje kunt doen.

Terug naar echt

Heeft het bordspel geen last van concurrentie van de digitale games? Dat valt erg mee, vindt Erna. "Je hebt natuurlijk fanatieke gamers, maar je hebt ook veel ouders die bewust een bordspel kopen om hun kinderen achter de schermpjes vandaan te krijgen en gezellig met z'n allen iets te doen. Wij hebben het gevoel dat men een beetje uitgekeken raakt op die schermpjes. Terug naar echt, dat is wat wij zien."

Voor T-Toys is de topdrukte al aangebroken. Naast de bordspellen, de luxe knikkerbanen van Gravitrax, de leerzame serie met pratende pen van Tiptoi, de dozen Lego en Playmobil, de Schleich-dieren en de traptrekkers, vliegen de legpuzzels de winkel uit. Net als bij de spellen neemt de verkoop toe in de herfst en winter.

"We hebben meer dan vierhonderd legpuzzels op voorraad", vertelt Erna. "Dat is bizar. Maar er wordt dan ook heel veel gepuzzeld. Het is een winteractiviteit bij uitstek. Alle leeftijden puzzelen. Het begint met 12, 30 en 60 stukjes en het loopt door tot 5000 stukjes. Er is zelfs een puzzel van 44.000 stukjes. Ze hebben er anderhalf jaar over gedaan om die klaar te krijgen." Lachend: "Nee, die hebben wij niet in de winkel…"

Het assortiment is echter zeer groot en gevarieerd. "Tja, puzzelen is een leuke hobby. Je kunt het alleen doen, maar ook met meer mensen. Gezellig!"