Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Denise van den Ierssel: eerst beleidsadviseur, nu chef-kok

Echt werk, echte smaken

Toegegeven: chef-kok is niet een heel bijzonder beroep. Toch past chef-kok Denise van den Ierssel (34) goed in deze rubriek. Vooral door de carrièreswitch die ze achter de rug heeft. Denise, die in Oude-Tonge woont en in Middelharnis werkt, had namelijk eerst een heel ander beroep: beleidsadviseur op het gebied van kwaliteit, Arbo en milieu.

Na haar opleiding tot biomedisch analist, met als specialisatie research, deed Denise een tijdje malariaonderzoek in Rijswijk. Daarna ontwikkelde ze zich in chemische richting en weer later kreeg ze de kans beleidsadviseur te worden bij star-shl in Etten-Leur en Rotterdam. "Een uitdagende baan", blikt Denise terug.

Daarnaast startte ze twee jaar geleden haar eigen cateringbedrijfje Van Land Naar Pan, waar alles draait om biologische producten. De culinaire kant van Denise kreeg een impuls toen een vriendin, chef-kok, haar naar restaurant De Watertoren in Vlaardingen wist te trekken. "Een mooie kans, die ik niet gauw meer zou krijgen. Bovendien was de sfeer bij star-shl na een fusie minder leuk."

Helaas was het na twee maanden al einde verhaal bij De Watertoren. Het restaurant kwam te koop en Denise besloot op zoek te gaan naar een andere baan. Mede door haar coördinerende, sturende en adviserende ervaring kon ze als chef-kok terecht bij Grand Café No. 9 aan de haven van Middelharnis. In juli is ze begonnen in haar nieuwe baan.

Creativiteit

"Een heel andere manier van werken. Veel lichamelijker. Dit werk is voor mijn gevoel veel echter. Als beleidsadviseur heb je ook tegenstand onder je collega's: daar heb je haar weer, er gaat weer wat veranderen. Dat heb ik niet meer. Nu ben ik lekker aan het koken. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. En ik krijg hier ook de ruimte om de nieuwe kaart te vullen met mooie gerechten."

Denise houdt van biologische producten uit de streek, zoals aardappelen en groenten uit Oude-Tonge en omgeving. "We hebben veel hele mooie producten op Goeree-Overflakkee en in de rest van Nederland, en die wil ik graag gebruiken in mijn gerechten en ermee variëren. Zo wil ik ook werken aan bewustwording. Het is mooi dat ik daarvoor de ruimte krijg bij Grand Café No. 9."

Ze is na haar carrièreswitch in een heel andere omgeving terechtgekomen. "Een andere wereld, absoluut. Vroeger werkte ik in een bedrijf met 2300 medewerkers, nu in een klein team. Dat grote bedrijf was strak georganiseerd, terwijl er nu veel meer ruimte is voor improvisatie." Aan hele dagen vergaderen is nu ook een eind gekomen.

Bokjesvlees

Voor Denise staat een drukke feestmaand op stapel. We kunnen nog wat verwachten van haar culinaire creaties. Heeft ze nog tips voor thuis? "Versterk echte smaken met zout, boter en room, en voeg niet te veel vreemde kruiden toe. Een aanrader voor mensen die van sterke smaken houden, is vlees van bokjes. Je kunt dit via een website kopen en afhalen bij de biologische geitenboerderij in Oude-Tonge. Het heeft veel tijd nodig, het vlees moet lang in de oven, maar het is heel erg lekker. En duurzaam bovendien." Het bokjesvlees is in feite een restproduct van de melkproductie, waarmee de boerderij aan de weg timmert.

In de tussentijd zet Denise haar cateringbedrijfje gewoon voort. Haar nieuwste vondst: Prakkie in een Bakkie. Aardappels, groente en vlees, soms ook pasta. Om thuis op te warmen, ook om in te vriezen.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding