Afbeelding
Foto:

Antiek restaureren, een echt ambacht: 25 jaar Merck Hoe Sterck

Weitkamp startte zijn bedrijf 25 jaar geleden in Rotterdam. In 2001 volgde de verhuizing naar de Molenlaan in Sommelsdijk. Eerst was Merck Hoe Sterck gevestigd in een voormalige witlofschuur, nu in een gedeelte van een nieuwe loods. Hier vinden de restauratiewerkzaamheden plaats.
De antiekrestaurateur wijst naar een grote coulissentafel, waarvan hij de poten heeft verhoogd en de tussenbladen onder handen heeft genomen. "Ik kijk altijd of er geen houtworm in zit en hoe de losse onderdelen eraan toe zijn. Het moet allemaal goed werken. Zie je dat kabinet daar? Dat haal ik helemaal uit elkaar. De bewegende delen krijgen extra aandacht, want die slijten."
Volgens Weitkamp is restauratie altijd mogelijk. "Tenzij het meubelstuk verrot is. Ik probeer altijd zoveel mogelijk het oude te bewaren en zo weinig mogelijk nieuw toe te voegen. Authenticiteit is belangrijk, maar het zijn ook gebruiksvoorwerpen." De veelzijdigheid, een van de sterke punten van Merck Hoe Sterck, blijkt uit het gegeven dat Weitkamp in samenwerking met collega's ook bijvoorbeeld stoffen en glasonderdelen kan restaureren.
Merck Hoe Sterck is gevestigd op Goeree-Overflakkee, maar het bedrijf is actief in een fors deel van West-Nederland. Van Amsterdam tot diep in Zeeland. Vooral uit voormalige VOC-steden komen regelmatig fraaie antieke meubelen voor een restauratiebeurt richting Sommelsdijk.

Cursus

Een kwart eeuw vakmanschap, ooit pril begonnen met een stage bij een antiekzaak tijdens de opleiding voor meubelmaker, heeft geleid tot een succesvol bedrijf, dat veel antiekeigenaren weten te vinden. Daarnaast trekt Merck Hoe Sterck publiek door de cursus antiekrestauratie/houtbewerking die Herman Weitkamp geeft. De volgende cursus gaat op 26 september van start. Er is nog plaats om mee te doen.
Verder timmert Merck Hoe Sterck aan de dag met de verkoop van eikenhouten boomstamtafels. Met schors, zonder schors, in elke gewenste maat. Kant-en-klaar of als bouwpakket.

Meer informatie: www.merckhoesterck.nl.

Merck Hoe Sterck is de titel van een Brabants geuzenlied uit de Tachtigjarige Oorlog. Herman Weitkamp koos de naam voor zijn bedrijf vanwege de klank. "Het is een pakkende naam, die verwijst naar de geschiedenis en vertrouwen wekt. Het is een naam die blijft hangen."
Overigens gaat de liefde voor mooie meubelen verder dan antiek. "Modern design vind ik ook mooi. Alle goede ontwerpen blijven."

Afbeelding
Afbeelding