Afbeelding
Foto:

RTM-halteplaats Nieuwe-Tonge

Van Alphen is eigenaar van De Tram. Het opvallende witte pand in Nieuwe-Tonge is een van de weinige RTM-restanten op Goeree-Overflakkee.
Het voormalige stationnetje van Ooltgensplaat is trouwens ook nog in gebruik als café. Wie vanuit knooppunt Middelharnis naar Ooltgensplaat tramde, kwam onherroepelijk langs station Nieuwe-Tonge. Een andere lijn ging vanuit Middelharnis naar het westen, naar Ouddorp.
Je moet al aardig op leeftijd zijn om met het trammetje gereisd te hebben. In 1957 zette de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) er een punt achter. Bijna vijftig jaar nadat de tram begon te rijden op Goeree-Overflakkee. Dat was op 30 april 1909. Een meer dan gedenkwaardige dag, want het was ook de geboortedag van onze latere koningin Juliana.
Het stationnetje in Nieuwe-Tonge is ook in 1909 in gebruik genomen. RTM-agent Van der Ree hield zich met de realisering bezig van dit stationscafé en wachtlokaal voor trampassagiers. Op een grote foto in café De Tram staat dat het gebouw nog grotendeels in de oorspronkelijke staat verkeert. Wel zijn het wachtlokaal en de woning van de stationschef samengetrokken tot één geheel met tafeltjes en een bar.
De sfeer van toen hangt er nog duidelijk. Al is het al jaren geen bruin café meer – waar ooit zelfs clandestien werd getapt – maar een eetcafé dat elke dag open is en dat doorgaans veel volk trekt. "Goede spullen verkopen", verklaart Van Alphen het succes. "Onze specialiteit? Spareribs."

Mooi extraatje

Het RTM-verleden vindt hij een mooi extraatje. En dat is het, met het uitzicht op de oude loodsen, de opslagplaats voor goederen die de tram ooit vervoerde. Een mooi extraatje zijn de sfeer en de foto's van toen. En, niet te vergeten, de bel bij de bar, die luid klinkt als de toeristische RTM-bus weer vertrekt nadat de passagiers een versnapering hebben gebruikt…

Het RTM-museum in Ouddorp houdt het tramverleden levend, inclusief veel rollend materieel én ritten over het spoor langs de Brouwersdam. Info over rijdagen en openingstijden: www.rtm-ouddorp.nl.

Havenhoofd

Het Havenhoofd van Middelharnis was een RTM-schakelpunt voor passagiers en goederen, voor aan- en afrijdende trams en binnenkomende en vertrekkende boten. Een glimp van die tijd is er te zien: de veersteiger, een perron met bankjes, twee railvakken en de replica van het kaartenhuisje. Op het perron staan zelfs de koffers en tassen klaar. Bagage van wachtende passagiers. Het trammetje kan elk moment komen…

Afbeelding