Afbeelding
Foto: Ella Vermaas

Tijden van toen in je interieur

19Toen bestaat al ruim 25 jaar. Trudy Duteweerd begon haar handel in 'spullen van vroeger' in een klein winkeltje in Hengelo. Dat was vrij bijzonder in die tijd. "Je had antiek en brocante, maar vintage-winkels zag je nog niet zo." Met de blik van wat je nu een trendwatcher zou noemen, zag Trudy dat er vraag naar dergelijke artikelen zou ontstaan. Ze ging er ook 'nieuwe spullen in oude stijl' bij verkopen. En zelf armaturen restaureren en van oude lampen nieuwe maken.
De vraag groeide en groeide, ook na de verhuizing van 19Toen naar Sommelsdijk, en zeker nadat de webshop in de lucht kwam. "We verkopen veel via internet. Maar veel mensen willen het ook zelf zien en ontdekken. Vanuit het hele land komen ze naar Sommelsdijk, voor een 'dagje Zeeland'. Dan maken wij wel duidelijk dat het hier Zuid-Holland is. We zijn ook nog een soort VVV", lacht Trudy, die eraan toevoegt dat 19Toen ook bekendstaat door de adviezen. "Wij denken graag met de klanten mee over de oneindige mogelijkheden die er zijn om vintage een mooie plaats te geven in het hedendaagse wonen. Wij zijn geen dozenschuivers."

Tijdloos

Vintage is populair en veel producten zijn tijdloos. Toch zijn er ook hypes. "Je ziet wel verschuivingen in de nostalgie. Van landelijk naar industrieel, bijvoorbeeld, maar ook in kleur en materiaal. Vanaf het begin verkopen we al jarendertig-verlichting. De afwerking in mat nikkel is altijd favoriet, maar momenteel is ook het messing weer erg geliefd. Verschuivingen in kleur en materiaal zie je ook bij het vintage serviesgoed en de accessoires. Van pastel naar bruintinten en van glas naar kunststof en hout. Momenteel zijn de jarenzeventig-meubelen erg in trek. Meubelen op schuine pootjes en van rotan. En over een periode zal ook de jaren 80 weer z'n comeback maken, dit zie je al terug in de vintagekleding.
Nostalgie, de hang naar vroeger – waar zou dat anno 2019 toch vandaan komen? Trudy denkt dat het te maken heeft met een behoefte aan rust en houvast in haastige, jachtige tijden en een wereld die groter en harder wordt. Uitvergrote foto's van toen zie je ook steeds vaker in interieurs. We maken weer polaroidfoto's en we draaien lp's. Het piept en het kraakt, maar het is wel authentiek.
Niet voor niets heeft 19Toen de wind al 25 jaar mee. Niet voor niets hoort Trudy regelmatig "wow" als bezoekers de winkel binnenkomen. Om vervolgens al dat nostalgische spul eens uitgebreid te bekijken. En terug te denken aan toen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding