Jan Dekker
Jan Dekker Foto:

In Achthuizen staan tweehonderd antieke radio's

"Het begon allemaal als een verzameling, inmiddels heb ik de schuur ervoor verbouwd", vertelt verzamelaar Jan Dekker. "Zolang het nog gaat, gaan we daar ook gewoon mee door en daarna zien we het wel. Vooralsnog is het heel leuk om te doen. En zolang mijn vrouw er geen last van heeft, vindt ook zij het allemaal prima", vertelt hij lachend.

Het begin

Het begon allemaal heel onschuldig. "Ik verzamelde oude bloempotten, die staan op dit moment allemaal in de kelder en mijn vrouw gebruikt die af en toe nog om een plantje in te zetten", vertelt Jan. "Maar ik was aan het werk in Breda toen een collega vertelde dat hij een oude radio had. Hij wilde hem weg doen, maar vond het zonde om hem zomaar weg te gooien. Ik zei dat ik hem wel wilde hebben en dat was eigenlijk het begin. Dat was mijn eerste oude radio."
Sindsdien heeft hij er vele bij gekregen. Deze vindt hij op rommelmarkten en zelfs radiobeurzen. "Ik had nooit het doel om een museum te beginnen. Ik had niet eens het doel om ze echt te gaan verzamelen", zegt hij. "Maar ik vond het bijzonder mooie dingen en het werden er steeds meer. Het ging als vanzelf."

Opgeknapt

"Op dit moment heb ik in totaal zo'n tweehonderd antieke radio's", laat Jan weten. "De meesten staan in het museum, maar ik heb er ook aardig wat in de opslag staan. Sommige radio's moeten nog opgeknapt worden voordat ze het museum in kunnen. De buitenkant doe ik zelf en de binnenkant doet Leen Stolk uit Melissant. Hij is daar goed in en vindt het leuk. En door hem doen de meeste radio's die er staan het ook gewoon."

Echte kenner

Het museum ligt achter zijn woonhuis aan de Achthuizensedijk 12 in Achthuizen. En vooral radiofans weten het museum te vinden. "In het begin kwamen ze soms met hele groepen", legt Jan uit. "Ik had onlangs nog twee mensen uit Eindhoven, zij vonden het echt fantastisch." En hoewel vooral radiofans het museum erg leuk vinden, is het een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt. Jan Dekker is namelijk een echte kenner en vertelt alles over de radio's die hij heeft staan.
"Ik doe dit op vrijwillige basis, dus ik kan niet de hele dag thuis blijven en wachten op mensen", vertelt hij. "Daarom ben ik elke eerste zaterdag van de maand open van 13.00 tot 16.00 uur en op Monumentendag zelfs al om 11.00 uur. En verder natuurlijk gewoon op afspraak. Als iemand een dag van tevoren belt om te vragen of ze langs mogen komen, dan zijn ze meer dan welkom."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding