Afbeelding
Foto:

'De mogelijkheden op de barbecue zijn onbeperkt'

Kippendijtjes, ribeye, côte de boeuf, bavette, zalm. Wie gaat barbecueën denkt vaak aan hamburgers, sateetjes en speklappen, maar je kunt eindeloos variëren. Ook erg lekker: vlees in een zoutkorst of een diamanthaas, zo in de kolen. Er is zelfs hybridevlees, dat heel goed smaakt. "De mogelijkheden op de barbecue zijn onbeperkt", zegt slager en barbecuespecialist Jan Floresteijn. "Wist je dat je ook nagerechten kunt barbecueën? Nee, geen ijs, maar wel bananen, bijvoorbeeld."

Floresteijn verzorgt barbecues op locatie. Bedrijfsbijeenkomsten, feestjes, bruiloften, workshops - vanaf twintig, vijfentwintig man is niets te gek. "We hebben zelfs een barbecue voor achthonderd personen gedaan. Het was een geoliede machine, heel leuk om te doen, al ben je er wel even mee bezig om dat allemaal voor te bereiden."

In veel gevallen neemt de slager uit Ouddorp een 'gewone' barbecue met rooster mee. Maar steeds vaker verschijnt hij ter plekke met een Green Egg, een keramische barbecue. "Een steen die je kunt afsluiten met een deksel. Heel goed om bijvoorbeeld pulled pork of grote stukken vlees te bereiden. Low en slow…"

Natuurlijk kan Floresteijn alles verzorgen, inclusief tent, borden, bestek, tafels… Zelfs een springkussen voor de kinderen is mogelijk. Maar het draait natuurlijk allemaal om lekker en gezellig eten. "Het assortiment? Het is bijna niet op te noemen. Er is zó veel: diverse spiesen, hamburgers, allerlei soorten varkensvlees, ribeye, zalm, scampi's…. Vegetarisch? Hebben we ook. En hybridevlees, dat 20 procent vlees bevat. We kunnen het standaardpakket leveren, maar ook een menu op maat samenstellen. Inclusief sauzen, stokbrood, salades, kruiden, kolen – noem maar op."

Wie zelf aan de slag wil kan ook bij de slager in Ouddorp terecht. De winkel puilt uit van de heerlijkste producten, waaronder de met het maximumaantal van 100 punten bekroonde barbecueworst. "Alles draait om kwaliteit."

Tips van de barbecuespecialist

Slager Jan Floresteijn heeft een aantal tips voor een geslaagde barbecue.

Bereid de barbecue goed voor en kies een goede plek

Houd de weerberichten in de gaten

Neem de tijd. Wacht tot de vlammen weg zijn en zorg voor mooi smeulende kolen

Zorg voor goed materiaal: een goede barbecue die stabiel staat, maar bijvoorbeeld ook een goede tang

Gebruik kwaliteitsvlees Zorg voor voldoende vlees

Barbecue vis in folie en leg het aan de rand van het rooster of op cederhouten plankjes

Serveer stokbrood en salade kort voordat het eerste vlees klaar is

Probeer eens wat anders dan hamburgers en saté (zie hierboven)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding