Afbeelding
Foto:

A Seal, een leerzame attractie

Ze kijken zielig, zien er enorm knuffelbaar uit en zijn nog dichtbij ook. De zeehonden. Je kunt ze misschien niet direct aanraken of voeren, maar ze zijn enorm leuk om naar te kijken. En het opvangcentrum in Stellendam is nog enorm leerzaam ook.

Jaarlijks worden er zo'n 110 tot 120 zeehondjes binnengebracht bij Zeehondenopvang A Seal in Stellendam. Deze zeehonden zijn óf ziek óf wees geworden. En zodra ze niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, grijpt de zeehondenopvang in. "We hebben plek voor 25 zeehonden per keer, meer is ook eigenlijk niet nodig", vertelt bedrijfsleider Karola van der Velde. "Ze beginnen dan in quarantaine. Daar krijgen ze vier keer per dag zalmpap door middel van sondevoeding. Langzaam aan gaat dat over in vis. Ze krijgen dan haring."

Edutainment

De zeehondenopvang is Stellendam is een echte attractie, maar tegelijkertijd ook heel leerzaam. "We hopen dat mensen blij naar huis gaan, maar ook een stuk wijzer", zegt Karola. "Er zijn verschillende video's te zien over de dieren, er zijn voorlichters die van alles kunnen vertellen over wat wij doen en zeehonden, je kunt met een VR-bril het Haringvliet in, er zijn spelletjes en er is een speurtocht. Op die manier leren de kinderen spelenderwijs heel veel over zeehonden."

Het belangrijkste daarvan is dat mensen vooral leren dat ze zeehonden in het wild met rust moeten laten. "Het is het grootste roofdier dat we hier hebben, ze hebben hier tenslotte geen natuurlijke vijanden als haaien", laat Karola weten. "Maar zodra een pup omringd wordt door veel mensen laat de moeder die in de steek. Zie je dus een pup alleen op het strand? Maak een melding, maar blijf uit de buurt. Wij hebben mensen die in de gaten houden of de moeder nog terug komt om te voeren."

A Seal

De zeehondenopvang is van 8 juli tot en met 2 september zeven dagen in de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Vanaf diezelfde datum zal er ook elke donderdag, rond 14.00 uur, een gast komen vertellen over zeehonden, de visserij of over de stichting zelf.

"Kom ook vooral eens kijken bij de zeehonden. Als je met de Waterbus komt, krijg je op vertoon van je ticket 10 procent korting op de entree", aldus Karola van der Velde. De volledige opbrengst van de entree en de giften gaan naar de opvang en verzorging van de zeehonden.

Tekst en fotografie: Sam Fish