Afbeelding
Foto:

Singer-songwriter Clementine:

'Als finalist in Texas heb je al gewonnen'

Hele mooie complimenten waren er voor Clementine in Amerika. Een radio-dj vergeleek haar met Leonard Cohen. Anderen hoorden duidelijke overeenkomsten met Joni Mitchell. De zangeres uit Goedereede wist de Kerrville New Folk Competitie in Texas niet te winnen. Maar als je weet door te dringen tot die competitie, behoor je tot de top. Zelf noemt Clementine dit evenement "de Olympische Spelen voor singer-songwriters".

Niet minder dan achthonderd singer-songwriters uit de hele wereld wilden meedoen aan het prestigieuze festival. Een jury selecteerde er 32. Op het podium stonden uiteindelijk 29 Amerikanen, twee Canadezen en een Hollandse: Clementine Volker.

"Het was heel gaaf en spannend. Fantastisch als je daar mag spelen", blikt ze daags na haar terugkomst uit Texas terug. "Het niveau is zó hoog. Als finalist heb je al gewonnen en gaan de deuren in Amerika voor je open. Het festival heeft trouwens ook al een aanvraag uit Griekenland opgeleverd."

Clementine zong twee songs en merkte na afloop dat ze een gevoelige snaar bij het publiek had weten te raken, vooral met haar nummer 'Lost Child'. Ook kwamen toen de complimenten en klonken de vergelijkingen van haar zangkunst met bijvoorbeeld die van Joni Mitchell. Die zangeres is een van Clementines grote voorbeelden. Naast onder anderen Eva Cassidy, Janis Ian, Kate Bush en Leonard Cohen.

Dit is het

Haar gevoel voor muziek begon al in haar vroege jeugd. "Mijn vader werkte op zee en als hij thuiskwam zette hij altijd Ierse volksmuziek op. Dat was feest voor mij: mijn vader was weer thuis, het gezin weer compleet. Mijn moeder luisterde graag naar Franse chansons. Jacques Brel, Charles Aznavour… Toen ik 13 was en 'Sounds of Silence' van Simon en Garfunkel hoorde, dacht ik: dit is het…"

Clementine is een laatbloeier. Ze begon pas met zanglessen toen ze 23 was. Weer jaren later leerde ze gitaarspelen. "Je moet je eigen stem ontwikkelen, ontdekken wat je wil zeggen en connectie maken met het publiek. Jezelf geven." Sinds twee jaar schrijft Clementine ook zelf nummers. Niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands. Het was het nummer 'Als je wist' dat de Amerikaanse radio-dj deed denken aan Leonard Cohen.

Haar muziek beweegt zich in het grote gebied dat folk, country, jazz, blues en americana omvat. Waar Clementine haar inspiratie vandaan haalt? "Het leven. Human truth. Eigen ervaringen. Maar zonder met het vingertje te wijzen." Hoe dan ook, de zangeres uit Goedereede heeft haar visitekaartje duidelijk afgegeven. Op de Olympische Spelen voor singer-songwriters in Texas.

<foto>

Clementine tijdens haar optreden in Texas (foto Neale Eckstein).

Tekst: Kees van Rixoort