Afbeelding
Foto: Jan Baks

Kerkenpaden beschermen en toegankelijk maken

Op verzoek van de Groene Raad, waarin de NLGO en Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR) participeren, heeft de Statenfractie van de SP vragen gesteld aan de provincie over het unieke zandwallengebied van Ouddorp. Door dit zandwallengebied lopen een aantal eeuwenoude voetpaden. Veel mensen wonen hier jaren en weten ze toch niet te vinden. Vroeger werden die gebruikt om naar school of naar de kerk te lopen. Veel zijn er afgesloten voor het publiek, maar een paar zijn er nog open, waaronder het Mannepad en het pad over natuurgebied de Kleistee. Als je niet oplet ben je er zo voorbij. Recent heeft de NLGO in het kader van haar 40-jarig bestaan een excursie gedaan door het zandwallengebied.

Een vraag en antwoord uit het rapport van de provincie over de kerkenpaden:

Wat is uw oordeel over deze grootschalige afsluiting van dit waardevolle landschap in relatie tot de ambities uit het gebiedsprofiel? Antwoord: Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van openbare paden. De provincie kan een gemeente daarop aanspreken. Wij hebben – vanuit het provinciaal beleid voor recreatie – ambities om het landschap beter toegankelijk te maken voor wandelaars. Dit gebeurt door het realiseren van wandelroutenetwerken en de aanleg van wandelnetwerken in de Meerjaren Uitvoeringsprogramma's Groen van de Landschapstafels. Via de Landschapstafels wordt hier middels projecten invulling aan gegeven. Daarnaast beschikken we over een boerenlandpadregeling waarin grondeigenaren een vergoeding kunnen krijgen voor openstelling van de paden.

De NLGO/OKRR pleit ervoor om deze kerkenpaden samen met het unieke zandwallengebied beter te beschermen en ook beter toegankelijk te maken om het bijzondere landschap van de Kop van Goeree te kunnen beleven. De Groene Raad praat binnenkort met de provincie over extra natuur- en landschapsbescherming op de Kop en daarbij komen deze paden ook zeker aan de orde.

Afbeelding