Afbeelding
Foto:

De Flipjes: al 65 jaar speelplezier

Lekker spelen in een ouderwetse speeltuin – waar vind je dat nog? Samen op de wipwap of van de glijbaan, schommelen, trampolinespringen, rommelen in de zandbak – het is allemaal mogelijk in speeltuin De Flipjes in Ouddorp. Veel gezinnen brengen er hele dagen door.

We hebben De Flipjes indirect te danken aan de Watersnoodramp. Na de Ramp kwam de hulpverlening goed op gang, ook vanuit het buitenland. Landen als Zweden en Denemarken stelden geld beschikbaar en bepaalden dat een deel daarvan ten goede moest komen aan de kinderen. In verscheidene dorpen op Goeree-Overflakkee kwamen speeltuinen. Meer dan 65 jaar later zijn die allemaal verdwenen, op één na: De Flipjes.

Voor de speeltuin was een locatie uitgekozen in het duingebied. De gebroeders Meijer, die vlak bij die locatie een boerenbedrijfje hadden, waren nauw bij de oprichting betrokken. Een van de broers heette Flip – Flup op z'n Ouddorps –, wat meteen duidelijk maakt waar de naam van de speeltuin vandaan komt. De plaatselijke smid, Van Damme, maakte de speeltoestellen en de gebroeders Meijer brachten die van de smederij met een paard-en-wagen naar de plaats van bestemming.

Veel stelde de speeltuin nog niet voor in die beginjaren. Een wip, een schommel en een glijbaan – veel meer was het niet. Maar de belangstelling was direct vrij groot. En die groeide door, niet in de laatste plaats omdat de speeltuin zelf ook groeide. Bijna elk jaar kwam er wel een speeltoestel bij. Altijd toestellen die de kinderen zelf in beweging moesten brengen. De Flipjes schafte nooit mechanisch speeltuig aan.

Veilig

In 1997 spande het er even om. De wet was aangescherpt en bij De Flipjes verdween de helft van de speeltoestellen omdat die niet veilig genoeg waren. De stichting overwoog te sluiten, maar een oproep in het Eilanden-Nieuws leverde genoeg op om verder te gaan: 70.000 gulden. Sindsdien is de speeltuin op en top veilig.

De variatie aan toestellen is enorm. Niet minder dan 68 speeltoestellen telt De Flipjes. Regelmatig komen er nieuwe attracties bij. Zo houdt de beherende stichting de speeltuin interessant voor de kinderen die hier graag komen. Hun ouders kunnen op het terras gaan zitten of aan een van de picknicktafels.

Niet voor niets trekt de Ouddorpse speeltuin 50.000 bezoekers. De Flipjes is een begrip in een grote cirkel rond Ouddorp. Misschien ook wel door de lage entreeprijs. Want waar vind je nog zo'n fantastische speelplek voor 2 euro per persoon?

<kader>

Speeltuin De Flipjes viert het 65-jarig bestaan op zaterdag 24 augustus. De entree is dan gratis en er zijn diverse feestelijke attracties en activiteiten. Er verschijnt ook een boekje over de geschiedenis van de jarige speeltuin.

Tekst en fotografie: Kees van Rixoort

Afbeelding