Wim Noordzij.
Wim Noordzij. Foto: Sam Fish

Duurzaam en gratis spelen op de Buutenplaets

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat de kinderen vrij zijn van school. En wat is er dan leuker voor de kinderen dan lekker buiten spelen? Natuurspeeltuin de Buutenplaets is de uitgelezen plek om naartoe te gaan!

Voor leuk zomers vertier hoef je op Goeree-Overflakkee niet ver te reizen. Neem je kinderen bijvoorbeeld eens mee naar de Buutenplaets aan de Galathese Haven. Een natuurspeeltuin voor alle leeftijden. "Voor veel mensen is het niet altijd betaalbaar om een uitstapje te maken met de kinderen. Dat is de grootste reden om de Buutenplaets volledig gratis toegankelijk te houden", zegt Wim Noordzij, initiatiefnemer en voorzitter van de organisatie. "In het dagelijks leven organiseer ik grootschalige evenementen. Daardoor heb ik veel contacten en weet ik hoe je aan geld en sponsoren kunt komen."

Met de hulp van lokale ondernemers, sponsoren en de gemeente is het gelukt om de speelplaats aan te leggen. "In totaal is er voor zo'n 150.000 euro aan sponsoring geleverd. Zowel in geld als aan vrijwilligerswerk. Veel bedrijven hebben in natura een steentje bijgedragen."

Plas water

De plannen voor de Buutenplaets ontstonden in 2016 en een jaar later was de feestelijke opening. "We kregen meteen goede reacties", laat Wim weten. "Ouders zijn enthousiast, kinderen vinden het ontzettend leuk. Dat doet ons als organisatie erg goed. Er is aan deze kant van het eiland niet veel te doen, dus de Buutenplaets is zeer welkom." Vooral de plas water in het midden is een favoriet bij de bezoekers. "Kinderen vinden de bootjes geweldig en als het warm is springen ze ook gerust het water in voor verkoeling. Er zijn altijd wel mensen aanwezig die alles in de gaten houden."

Nooit af

Hoewel de Buutenplaets er goed gevuld uitziet, is de organisatie nooit helemaal klaar. "We hebben al plannen liggen voor de uitbreiding", vertelt Wim. "Ik heb onlangs een oude boot op de kop getikt. Die ligt al op het terrein, maar is nog niet af. We willen er een escape room van maken, helemaal in het teken van duurzaamheid."

Onderhoud
Om de speeltuin er mooi bij te laten liggen, is het belangrijk dat het bijgehouden wordt. "We hebben een mooie club vrijwilligers met wie we elk jaar een vrijwilligersdag organiseren", zegt Wim. "Die dag wordt alles gesnoeid en opgeknapt, alles krijgt een grote beurt. Het moet ten slotte wel altijd toegankelijk blijven voor iedereen. Het is belangrijk dat kinderen altijd kunnen genieten van de Buutenplaets."

Tekst en fotografie: Sam Fish