Afbeelding
Foto:

'De HEMA is een gezellige ontmoetingsplaats'

HEMA is bekend van de rookworsten, de fluitketel Le Lapin, sokken en ondergoed, wijn, taarten – en ga zo maar door. Waar is HEMA eigenlijk niet bekend door? Het warenhuis heeft de klant veel te bieden. Ook gezelligheid en ontmoeting. Kijk maar naar de vestiging in Middelharnis.

De HEMA aan het Beneden Zandpad ging in 1982 open. Burgemeester Van Welsenis verrichtte de openingshandeling. De franchisezaak van de familie Lieman sloeg direct enorm aan. Een jaar na de opening kwam er een gebakstoonbank in de winkel, wat nog meer klanten opleverde. Datzelfde gold voor de koffiehoek, die er in 1992 bij kwam, en direct een ongekende publiekstrekker was. In 2004 ging de hele winkel op de schop. Een volledig vernieuwd en groter warenhuis was het resultaat.

De huidige HEMA is ruim van opzet. Een laagdrempelig warenhuis met alle afdelingen op de begane grond. "Taart, broodbeleg, wijn, mode voor dames, heren en kinderen, kantoorartikelen, make-up – je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het", zegt Linda Lieman, terwijl ze in de Favorites-hoek een indrukwekkende hoeveelheid hebbedingetjes en cadeautjes aanwijst. "Echte blijmakers. Kijk, we hebben sinds kort ook plantjes voor in huis en een bibliotheek met zwerfboeken."

Kracht

Wat HEMA aantrekkelijk maakt is de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het warenhuis begon ooit, in 1926, als Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam en hanteerde toen vaste prijzen: 25 of 50 cent. Zo wist de zaak, in tegenstelling tot de elitaire warenhuizen in die tijd, alle lagen van de bevolking te bereiken. En dat is nog steeds zo, al zijn de eenheidsprijzen verleden tijd. De HEMA verkoopt geen merkartikelen; alles wat je er kunt kopen heeft een HEMA-label. Linda Lieman: "HEMA is ons merk."

"Onze kracht is dat de producten goed zijn en de prijzen niet hoog. Bovendien hebben we een heel goed team en is onze winkel in Middelharnis gezellig. Een echte ontmoetingsplaats, waar je iedereen kunt tegenkomen en waar je even lekker samen kunt koffiedrinken of wat eten."

De HEMA, die volgend jaar een nieuwe inrichting krijgt volgens het werelden-concept (dameswereld, kinderwereld etc.), heeft een echte streekfunctie voor bewoners van Flakkee. Kom je met de auto, dan kun je die gratis parkeren.

Tekst en fotografie: Kees van Rixoort