Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Henk Buitendijk is toezichthouder op de reconstructie van de N215

'Het mooiste is: van niets iets maken'

Iedereen die regelmatig over het eiland rijdt, ziet tussen Dirksland en Melissant iets nieuws ontstaan. Vlak naast de N215. Met die weg heeft dat nieuwe – al dat netjes geplaatste zand – alles te maken. Sterker nog: dat zandlichaam is eind volgend jaar een nieuw stuk N215. Henk Buitendijk (35) is toezichthouder op de reconstructie van de weg.

"Het gaat voorspoedig", zegt Buitendijk op een meidag in de directiekeet. "Soms loopt je wat vertraging op, maar dat haal je dan later wel weer in. Er zijn continu tien tot vijftien werklui bezig met het grondwerk. Binnen gaat het om een mannetje of vijf. Straks, als we de betonnen kunstwerken gaan plaatsen, neemt aantal mensen toe."

De provincie Zuid-Holland, beheerder van de N215, koos voor de reconstructie om de weg veiliger te maken. Met het oog daarop komen er ook rotondes, zodat automobilisten niet constant 80 kilometer per uur kunnen blijven rijden, maar hun snelheid hier en daar moeten beperken. Op het nieuwe weggedeelte rijdt geen langzaam verkeer meer.

"Een mooie klus", zegt Henk Buitendijk, die sinds oktober 2018 zijn eigen bedrijf heeft: Buitendijk Projectbegeleiding in Ooltgensplaat. "Mijn hart ligt nu eenmaal bij de wegenbouw. En dit project is nog op mijn eigen eiland ook… Hoe mooi wil je 't hebben?"

Bewaken

"Als toezichthouder bewaak ik de kwaliteit, de financiën en de planning van het werk. Zo neem ik de opdrachtgever, de provincie, veel werk uit handen. Als er afwijkingen zijn tijdens het bouwproces, moet ik snel reageren en zorgen voor een adequate reactie. In dit werk is het belangrijk om maatwerk te leveren en oplossings- en resultaatgericht te denken."

Behalve als toezichthouder is Buitendijk ook actief als directievoerder. Bij de N215 is dat niet het geval, maar bij diverse andere projecten wel. Op zijn bedrijfs-CV staan al een stuk of wat mooie projecten. Wegen met betonnen kunstwerken, bruggen, kanalen, straten met kabels, leidingen, riolering – noem maar op. Met een lach: "Ik doe alles, behalve platte daken plakken."

Vooruit, een paar concrete projecten, waar de handtekening van Henk Buitendijk onder staat: herstel van Fort Henricus bij Steenbergen, een zoetwatertracé met brug en hevelleiding op Voorne-Putten, vijf zware verkeersbruggen in Midden-Delfland en de herinrichting van het Spui en omgeving in hartje Den Haag.

Helikopterview

"Grond-, weg- en waterbouw is mooi. Het heeft zó veel aspecten, het is alles", vindt de toezichthouder op de reconstructie van de N215. "En wat ik doe is alles in de gaten houden voor de opdrachtgever. Ik zit er bovenop. Daarvoor heb je een helikopterview nodig. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de bewoners en ik stem af met de aannemer, het waterschap, de gemeente en de andere stakeholders. Administreren hoort er ook bij: dit is een baan voor binnen en buiten. De diversiteit maakt het leuk. Geen dag is hetzelfde. Maar het mooiste vind ik: van niets iets maken. Iets duurzaams voor de leefomgeving voor ons en onze kinderen. Het wordt heel mooi: een verrijking voor ons eiland."

Een lang proces is het wel, zo'n reconstructie van een stuk weg. Dat heeft volgens Henk Buitendijk alles te maken met de zorgvuldigheid van dat proces met onderdelen als onderzoek, de planvorming, het realiseren van politiek draagvlak, het aankopen van grond en de aanbesteding. "De uiteindelijke uitvoering is misschien maar 20 procent van het geheel. Maar we maken hier wel een weg voor de komende tachtig jaar – en kunstwerken voor de komende honderd jaar."

<kader>

Antea Group

In opdracht van de provincie is Antea Group sinds 2011 betrokken bij de voorbereiding, aanbesteding en realisatie van de N215. Antea Group heeft Henk Buitendijk als toezichthouder voor deze fase gecontracteerd. Een mooie win-win door Buitendijks praktijkervaring en gebiedskennis in combinatie met de kennis en kunde van het ingenieursbureau.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding