Afbeelding
Foto:

Tuintips voor het voorjaar

Bemesten

Geef alle planten een gezonde basisbemesting. Voorzie ook de rozen van mest. Die kan organisch zijn, maar er is ook speciale rozenmest op de markt.

Maaien en verticuteren

Het gazon is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras en strooi gazonmest. Zit er veel mos en vuil in de grasmat, dan is goed verticuteren een aanrader.

Wieden

Begin alvast met onkruid wieden. Het groeit immers al volop. Plant bodembedekkers op plekken die lastig te wieden zijn.

Planten en poten

Plant winterharde vast planten. Dan heeft u er dit jaar al plezier van. Dit is dé periode om hagen te planten. Plant of verplant bladverliezende bomen en struiken zolang ze nog kaal zijn. Na de nu bloeiende voorjaarsbollen is het tijd voor de zomerbloeiende bolgewassen. Die kunnen nu de grond in. Evenals tweejarige planten als viooltjes, madelieven en vergeet-mij-nieten: ook mooie bloeiers in de tuin.

Verpotten

Controleer potplanten op groeiruimte. Komen er wortels onder uit de pot, dan is verpotten zeker nodig. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond en verplant de planten in potten die een maatje groter zijn.

Snoeien

Snoei heesters die op eenjarig hout bloeien en struikhortensia's. Maart is van oudsher ook dé maand om struikrozen te snoeien. Snoei de zwaardere taken van stamrozen tot 10 à 15 cm boven de grond. Snoei heidesoorten door af te knippen wat er in het vorige seizoen bij is gegroeid. Knotwilgen terugsnoeien kan tot half maart.

Vijveronderhoud

Verwijder dood plantenmateriaal. Wacht met het schoonmaken van de bodem tot de vorstperiode helemaal voorbij is. Zorg er ook voor dat de hardheid van het water op orde is. Dan kunnen de vijverplanten goed groeien.