Afbeelding
Foto: Sam Fish

80-jarige Lau Almekinders nog fervent sporter

"Sport is een groot deel van mijn leven" zegt hij. "Ik wilde altijd sportleraar worden, maar mijn ouders vonden dat ik een echt vak moest gaan leren. Ik ben uiteindelijk elektricien geworden. Dat heb ik gedaan tot 1970 en toen heb ik me toch maar overgegeven aan de sport." Inmiddels staat de beste man bijna niet meer stil. "Ik ben drie keer in de week te vinden bij de biljartclub, ik ga twee keer in de week bridgen, ik geef drie keer in de week judoles en ik sta ook nog eens drie keer in de week op de tennisbaan. Mijn vrouw zegt weleens: 'Je blijft nog eens dood op die baan.' Voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren."

Tennis

In 1975 kwam Lau voor het eerst in aanraking met tennis. "We stonden op de camping in Kroatië en daar hadden ze een aantal tennisbanen. Mijn zoon was tennisgek en hij daagde me uit. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen", vertelt hij lachend. "Ik deed een wedstrijdje mee en ben eigenlijk nooit meer gestopt. In 1976 ben ik lid geworden van Tennisvereniging Middelharnis."

De club is sindsdien flink veranderd. "Ze hadden toen maar twee banen, dat zijn er inmiddels zes", laat hij weten. "Het zijn nu ook 'allweather'-banen, dus het veld is het hele jaar door, welk weer het ook is, klaar om gebruikt te worden."

Goede sport

"Tennis is een goede sport om te beoefenen op latere leeftijd, het is één van de weinige sporten die dan nog echt goed voor je is", aldus de sportman. "Voetbal is met al dat rennen niet te doen, atletiek ook niet en er zijn nog meer sporten onmogelijk. Niet voor iedereen, er is altijd een uitzondering op de regel. Maar over het algemeen is tennis heel goed te doen. Je hoeft niet veel te rennen, je gewrichten krijgen geen klappen en je kunt de bal steeds beter plaatsen. Hoe langer je tennist, hoe makkelijker het wordt om de slag van je tegenstander te bepalen."

"Je bent nooit te oud om te tennissen. Het is zo aangeleerd en er is voor elke leeftijd wel een partner", aldus Almekinders.