Afbeelding
Foto:

Topskiër uit Goedereede

Robin staat al bijna zijn hele leven op de ski's. Van jongs af aan gaat hij met zijn vader, moeder en broer Marijn naar de pistes om zo snel mogelijk naar beneden te denderen. Zijn talent kwam al snel aan het licht. Toen Robin 6 jaar was kregen hij en zijn broer een uitnodiging voor een selectiedag van Skiclub Midden-Nederland. Na een tijdje hield Marijn het daar voor gezien, maar Robin ging door. Een jaar of vier geleden verkaste hij naar Snowsports Academy Racing (SAR) in Zoetermeer.
Twee keer per week is hij daar te vinden om zich verder te bekwamen in het wedstrijdskiën. En zeventien weken per jaar, in het winterseizoen, is hij in het buitenland om zijn sport op hoog niveau te bedrijven. Dan skiet hij in het Salzburgerland in Oostenrijk, zowel om te trainen als tijdens wedstrijden. Omdat Robin een NOC-NSF-status heeft, hoeft hij zich dan niet op Buten de Poorte te melden, maar leert hij tussen de bergen. "Op school dachten ze dat hij met vakantie is", zegt zijn vader. "Totdat hij een filmpje liet zien van wat hij daar doet."

Sterker

Robin is de laatste drie jaar enorm vooruit gegaan. Hij is sterker geworden door het programma bij sportschool Atrium in Ouddorp, waar Joey Grinwis enorm in de weer is om het skitalent uit Goedereede nog beter te maken. Daardoor heeft een Robin een enorme drive gekregen.
"Het liefst doe ik de slalom", zegt hij vlak voordat hij naar Oostenrijk afreist voor het NK. "Verder de reuzeslalom – die gaat superhard – en de profi, een slalom met reuzeslalompoorten. En dan heb je nog de super-G, dan ga je echt heel hard."
Robin vindt het skiën geweldig. "Het is de controle over je ski's en de snelheid. Soms ga je met 120 kilometer naar beneden, bij de super-G zelf wel tot 138 kilometer. Of dat eng is? Ja, soms wel. Het gaat ook weleens mis…"
Wedstrijden winnen, dat heeft Robin nog niet vaak meegemaakt. Wel eindigt hij doorgaans boven in het klassement. "Zevende, achtste", zegt zijn vader vol trots. "Maar altijd bij de eerste tien." De concurrentie is enorm, ook in Nederland.
Waar het naartoe gaat met de skicarrière van deze jonge Goereeër? De tijd zal het leren. Meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen? Nu nog niet, maar wie weet in de toekomst. Eerst maar eens kijken hoe de NK gaat.

<kader>

Skiën is een dure sport, nog afgezien van het reizen. Robin Both heeft vijf paar ski's per seizoen nodig. En bijvoorbeeld een speciale bril. Gelukkig heeft hij diverse sponsors, waaronder sportschool Atrium. "Papa en mama zijn mijn grootste sponsors", lacht hij. Wie dit skitalent wil ondersteunen is vanzelfsprekend welkom.

Afbeelding