Vijf dilemma's onder de loep

De aanschaf van een nieuwe auto is een spannende gebeurtenis. Logisch, want het is een grote uitgave en je brengt heel wat uren door in de gekozen auto. Een goede koop staat garant voor jarenlang zorgeloos rijden, een miskoop zorgt voor veel frustratie en gedoe. Vijf dilemma's onder de loep als handreiking bij het kiezen van een nieuwe auto.

Tweedehands of nieuw

Het kopen van een nieuwe auto is kiezen voor zekerheid. Door de fabrieksgarantie, die varieert van 2 tot 7 jaar, kom je de eerste jaren niet voor onverwachtse kosten te staan. Daarnaast is een nieuwe auto altijd voorzien van de laatste technologie, met name bij elektrische auto's gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dat betekent dat je met een nieuwe auto vrijwel altijd een stuk verder kunt rijden voor de stekker weer in het stopcontact moet. Bij de aanschaf van een nieuwe auto moet je wel rekening houden met de afschrijving, op het moment dat je trots de showroom uitrijdt verandert de status van de auto van nieuw in 'gebruikt'. Uiteindelijk hangt de keuze tussen nieuw of tweedehands vooral af van de waarde die je hecht aan het rijden van een spiksplinternieuwe auto en nog belangrijker het financiƫle plaatje. Voor een overzicht van de kosten kan bijvoorbeeld de calculator van de ANWB worden gebruikt: www.anwb.nl/auto/autokosten.

Elektrisch of brandstof

Tien jaar geleden was een 'stekkerauto' nog een exotische verschijning, maar de opmars van elektrisch is de laatste tijd niet te stuiten. Jaar op jaar groeit het aantal elektrische auto's dat de showroom uitzoeft. Logisch, want het aanbod wordt steeds groter en betaalbaarder en de kinderziektes zijn ondertussen verleden tijd. Daar komt bij dat de actieradius, de afstand die op een acculading kan worden gereden, met flinke sprongen omhoog gaat. Elektrisch rijden heeft als voordeel dat het heel comfortabel is, de auto is superstil, schakelen hoeft niet meer en gehannes bij de pomp behoort tot het verleden. En ook niet onbelangrijk, een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit en is dus veel beter voor het milieu dan rijden op benzine of diesel. Daar staat tegenover dat de aanschafprijs doorgaans wat hoger is dan van een vergelijkbare brandstofauto.

Diesel of benzine

Mede door de dieselschandalen zijn diesels een stuk minder populair dan tien jaar geleden. Dat hangt natuurlijk nauw samen met de hogere wegenbelasting ten opzichte van een benzineauto. Nederlanders zijn fanatieke rekenaars als het over hun auto gaat. Een diesel is financieel alleen aantrekkelijk voor de echte kilometervreters. Vroeger werd altijd gezegd dat je minstens twintigduizend kilometer per jaar moest rijden voordat een diesel financieel aantrekkelijk werd. Dat is wat kort door de bocht, het verschilt enorm per type auto, dus is het weer verstandig om de kosten van zowel diesel als benzine op een rij te zetten en te vergelijken. In het recente verleden zijn er veel zuinige diesels verkocht, omdat die flinke voordeel kregen van de belastingdienst, de kleine, zuinige diesels werden weleens gekscherend rijdende spaarpot genoemd. Nu de fiscale voordelen zijn weggevallen worden ze massaal aangeboden als occasion. Er is dus een ruime keuze en dat biedt ruimte om een mooie deal te sluiten.

Garage of particulier

Bij de aanschaf van een occasion sta je voor de keuze tussen kopen bij een particulier of een garage. Bij een particulier kun je veel te weten komen over de historie van de auto. Vraag altijd wat de reden is dat de auto wordt verkocht. Daarnaast is er bij particulieren, zeker als er al een nieuwe auto, op de stoep staat vaak wat meer ruimte om korting te bedingen dan bij een garage. Een garage biedt occasions vaak met garantie aan. Dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van kopen bij een particulier. Waar je ook heen gaat het is altijd aan te raden om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto's, of rij even met de auto naar je eigen garage om te vragen of zij de auto willen checken.

A of B-merk
In het verleden stonden de grote, bekende merken zoals Mercedes en Volkswagen garant voor een goede en betrouwbare auto. Dat was destijds lang niet met ieder model het geval, van de 'lelijke eend' is bekend dat er weleens iemand door de bodemplaat trapte als er flink geremd moest worden. Dat is voorgoed verleden tijd, met dank aan alle voorwaarden en testen worden er eigenlijk geen superslechte auto's meer verkocht. Het Zuid-Koreaanse Kia zullen de meeste mensen misschien niet direct een A-merk noemen, maar biedt maar liefst 7 jaar garantie. Het Britse platform What Car stelde 18.000 Britten vragen over de betrouwbaarheid van hun auto. Aan de hand van de resultaten maakte ze lijstjes met de meest betrouwbare merken en modellen. Suzuki komt als meest betrouwbare merk uit de bus, gevolgd door Lexus en Toyota. Je kunt je daarom afvragen hoe groot het verschil in kwaliteit nog is tussen A en B-merken.