Weercolumn: Vooral op vrijdag en zondag regen

Vorige week vertelde ik dat winterse omstandigheden tijdens de eerste decemberweek zeldzaam zijn in dit land. Ook dit jaar maken we geen kou en sneeuw mee rond Sinterklaas. In onder andere 1995 lukte het nog wel met een snerpend koude vijfde december waarop het zo'n 5 graden vroor. Toen bestond een deftig hoog boven Scandinaviƫ nog wel.

De winter destijds was een koude tot zeer koude met vooral in het noordoosten een koudegetal uiteindelijk dat niet onderdeed voor de grote winters uit de vorige eeuw. Juist dit soort koude hogedrukgebieden in Noord-Europa laten het afweten de laatste pakweg twintig jaar in de maand december. Hoe dit exact komt is nog niet helemaal duidelijk, maar de algehele opwarming zal er ongetwijfeld mee te maken hebben. De nacht naar donderdag was voorlopig de laatste koude met in onze contreien nog net een temperatuur van rond het vriespunt. Hierna breekt waarschijnlijk weer een langdurige periode aan met wisselvallig en vaak zacht decemberweer dat zo kenmerkend is voor de twaalfde maand van het jaar. Vooral op de vrijdag komt er flink wat regen naar Flakkee en ook in het weekend geeft de zondag regen.

Dubbele temperatuurcijfers komen er ook weer aan met maxima rond de 11 graden. Uiteraard waait de wind daarbij uit de bekende milde zuidwesthoek en is soms (vrij) krachtig. Tijdens het afgelopen weekend leek het er nog op dat we richting half december een gevoelig koudere periode zouden krijgen met luchtinlaat uit het hoge noorden van Europa. Thans geven de weerkaarten onverminderd de aanvoer aan van vrij milde oceaanlucht gedurende die fase. Achter de storingen om kan de wind wel eens een keer noordwest worden, maar vanuit die richting komt doorgaans niet echt koude lucht afzakken richting het Noordzeegebied. Dit kan soms nog wel resulteren in een situatie met wat winterse buien, maar de waterkoude atmosfeer zal dan bepaald onaangenaam zijn buitenshuis. We zullen dus voorzichtig rekening moeten houden met wederom een overwegend zachte decembermaand als we de statistieken gaan bekijken zo tegen Kerst. Mocht er toch nog wat serieuze winterkou komen naar de Eilanden dan zou het in de fase tussen Kerst en de jaarwisseling kunnen zijn.