Afbeelding
Foto:

Bij het overlijden van ds. Van den Berg

Verdriet en medeleven maken intens deel uit van de Hervormde (Dorpskerk) gemeenschap in Ouddorp. Daar overigens niet alleen. Breed over kerkmuren heen is men geraakt bij het overlijden van predikant Cornelis van den Berg. Hij werd zestig jaar. Een uiterst gedreven dienaar en evangelist, een bruggenbouwer, die zijn roeping - bijna letterlijk tot het laatste moment van zijn leven - inzette om Gods Woord te prediken. Een sympathieke, gemakkelijk aan te spreken voorganger, die verbindingen probeerde te leggen tussen kerkgemeenschappen, hetgeen o.a. mede leidde tot gezamenlijke gebedsdiensten met Gereformeerde kerk (PKN), Doopsgezinde Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie in Ouddorp.

Tekst: Jaap Ruizeveld
Foto: Archief Eilanden-Nieuws

GZB-evangelist

Dominee Van den Berg werd op 29 september 2012 voor 4 jaar aangesteld als predikant van de PKN Hervormde Dorpskerk in Ouddorp. Dit na te zijn bevestigd door zijn broer ds. J.A. van den Berg en met een intredeprediking naar Lucas 10 (33a en c). In 2016 besloot het Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken van PKN Nederland, gelet op de bijzondere situatie waarin de hervormde kerk in het dorp verkeerde, toch een solvabiliteitsverklaring af te geven om de predikant voor onbepaalde tijd te kunnen benoemen. Dit naast zijn blijvende werkzaamheden als zendingswerker in Roemenië voor de GZB (Gereformeerde Zendingsbond). Zijn missie om mensen te helpen die hongerlijden, die in gevangenissen verblijven, bracht ds. Van den Berg en zijn gezin in de functie van GZB-evangelist meerdere keren per jaar (aanvankelijk in een oude Bova-touringcar met nauwelijks voorzieningen) naar Roemenië. Ook verzorgde hij er theologische lessen. Daarnaast was hij op verschillende andere plaatsen in de wereld actief om over God en de liefde van Jezus te vertellen. Zoals in zuidoost Azië en in Grand Rapids (VS). Vanuit Nederland werden op de meeste reizen hulpgoederen en medicijnen meegenomen.

Diep respect

Met inzet van zijn laatste krachten verzorgde dominee Van den Berg op 10 november in de morgendienst nog de bediening van de Heilige Doop. Bezoekers van deze dienst waren tot het diepst getroffen door de onvoorstelbare geloofskracht en inzet. Dit toen al onder de uiterst moeilijke, zo niet bijna onmogelijke gezondheidszorgen en de daarmee gepaard gaande beperkingen in de ziektefase. De geloofsdrive om het licht van het evangelie tot het laatst te willen verkondigen bracht bij velen een diep respect. In een contact dat ik kort na deze dienst met de predikant had stelde hij: "Inderdaad een wonder dat ik deze dienst volbrengen kon. Dit door Gods genade en kracht. Misschien moet ik nu dit alles neerleggen, tijdelijk of voorgoed."

Communicatief

Er kwam deze week een eind aan zijn leven, zijn lijdensweg. Kort daarvoor, op 26 november, schreef hij zijn laatste maandelijkse column in onze krant waarin hij zijn verhaal vertelde - onder de titel: 'Hoe een dag verlopen kan' - over contacten die hij in zijn ziekteperiode deelde met zijn gezin, familieleden en met een hartsvriend. In het decembernummer van het contactblad Kleine kracht van de Hervormde Gemeente Ouddorp schreef ds. Van den Berg nog zijn laatste overdenking. Dit vanuit de pastorie Laus Deo aan de Raadhuisstraat. "Mijn man is zwak en moe", deelde mevrouw Van den Berg-van Wijk toen aan de gemeente mee. In deze moeilijke fase in het gezin met de speciale zorg voor de kinderen Samuël en Grace is sterkte toe gebeden.

Condoleances en begrafenis

OUDDORP – De begrafenis van ds. Van den Berg vindt maandag 9 december plaats op de begraafplaats in de gemeente Hedel. Dit na een rouwdienst op deze maandag die gehouden wordt in de Hervormde Dorpskerk te Ouddorp, aanvang 10.30 uur. Er zijn voorafgaand twee condoleancebijeenkomsten in de Dorpskerk en wel op vrijdag 6 december van 19.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag 7 december van 15.00 uur tot 17.00 uur.