Evolutietheorie

Laat ik beginnen met de gedachte dat evolutie een ander woord is voor ontwikkeling. Het gaat dus om de ontwikkeling in en van het leven. We weten dat er in de natuur voortdurend ontwikkeling is. Elke boer kan vertellen over de veredeling van gewassen of dieren. We proberen steeds betere dieren te kweken. Ook mensen die duiven houden weten van ontwikkeling binnen een bepaalde soort. Die ontwikkeling noemen we micro-evolutie. Er is geen weldenkend mens die dit zal ontkennen. De praktijk leert ons micro-evolutie. Het is ook niet tegen de Bijbel. Binnen een bepaalde soort is er ontwikkeling. Enig nadenken kan ons dat ook leren. Hierover gaat het dan ook niet als we nadenken over de evolutietheorie.

Naast de micro-evolutie wordt in de wetenschap ook gesteld dat er macro-evolutie is. Hiermee wordt bedoeld dat in de loop van een hele lange periode de ene soort uit de andere is voorgekomen. Er was dus eerst één levende cel en langzamerhand is uit die cel door ontwikkeling de hele huidige levende werkelijkheid ontstaan. Deze ontwikkeling kon ontstaan door variatie en selectiedruk. Levende soorten zouden zich aanpassen en geleidelijk zou dan de huidige levende wereld zijn gekomen. De mens is tenslotte een product van de evolutie en door de loop van miljarden jaren is het zover gekomen. Mens en dier zijn in die gedachte niet fundamenteel verschillend. Vooral heel veel tijd en toevallige mutaties zijn nodig om uiteindelijk tot de huidige wereld te komen. De gedachte van macro-evolutie is breed in de huidige wetenschap aanvaard. Wat moeten we ermee op grond van de Bijbel? Als we de Bijbel lezen dan komen we de gedachte van toevallig ontstaan van de mens eigenlijk helemaal niet tegen. Ook lezen we in de Bijbel geen verhalen over hele lange perioden en geleidelijk aan ontstaan van de mens. We lezen dat God Adam en zijn vrouw heeft geschapen en dat Hij zijn beeld hen heeft geschonken. We lezen ook van een staat der rechtheid en dat de dood door de zonde in de wereld gekomen is. kortom, wie de macro-evolutie wil aanvaarden die verliest grote delen van de Schrift. Belangrijke waarheden van de Bijbel komen op losse schroeven te staan. Daarom is het best ingrijpend dan kennelijk heel veel mensen in reformatorische kring kennelijk geen moeite hebben met macro-evolutie. Dat betekent zonder meer dat getornd wordt aan de Bijbelse boodschap.

Wat moeten we dan doen met dit soort wetenschappelijke theorieën? Laat ik beginnen met de gedachte dat we niet alles kunnen en behoeven te weten. Er zijn nu eenmaal dingen die wij niet kunnen doorgronden. We hebben ook niet op alle vragen antwoorden. Trouwens dat geldt ook voor de wetenschappelijke theorieën. Hoe het leven heeft kunnen ontstaan is ook voor de wetenschap een compleet raadsel. Wij weten dat God de Schepper is van hemel en aarde. Hij schiep het leven. We weten ook dat God almachtig is. De almacht van God staat er garant voor dat we zeker weten dat God aan het begin van deze wereld alles heeft gemaakt. Genesis één is een betrouwbaar en leerzaam hoofdstuk als het gaat over de schepping van hemel en aarde. We doen er goed aan om dat hoofdstuk eerbiedig de lezen en te verdedigen. In Psalm 104 wordt de lof van de almachtige God en Schepper bezongen. Dat is ook vandaag het antwoord op de evolutietheorie.