Afbeelding
Foto:

Maakt elektrische Brekr brommer rijden weer populair?

Wat een belangrijke rol speelt bij het verdwijnen van de brommer is de invoering van het praktijkexamen voor het bromfietsrijbewijs. Sinds 2010 moeten jongeren niet alleen een theorie-examen doen, maar ook in de praktijk laten zien dat ze veilig kunnen rijden. Tel daarbij op dat de jongeren die 16 jaar worden, een half jaar later al mogen starten met met autorijles. Vanaf 17 jaar mag er examen worden gedaan voor het autorijbewijs. Dat heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een flinke daling van het aantal brommers en scooters. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit jaar 21 van de duizend jongeren van 16-29 jaar een bromfiets heeft. Tien jaar geleden stond de teller nog op 78 bromfietsen per duizend jongeren.

Een andere trend is de opkomst van de snorscooter, met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Daarvoor is geen rijbewijs nodig en is het dragen van een helm niet verplicht. Er zijn wel vergaande plannen om ook voor de snorscooter helmplicht in te voeren, in Amsterdam is dat al het geval. Sinds 2011 zijn er in Nederland meer snorscooters dan bromscooters. Ieder jaar stijgt het percentage elektrische scooters, die zijn doorgaans wel wat duurder in aanschaf, maar de kosten voor een volle accu zijn een stuk lager dan voor een tank benzine. Daarnaast is het comfortabel rijden, omdat de motor nauwelijks geluid maakt.

De afgelopen jaren had de brommer het zwaar. Maar wie weet, komt er na de introductie van de elektrische brommer een nieuwe bloeiperiode.