Startnotitie Omgevingsvisie vastgesteld

Door nu al te starten met het proces kan de gemeente Goeree-Overflakkee eind 2021, dus ruim op tijd, dan al gereed zijn. Het gemeentebestuur wil voortvarend aan de slag gaan en stelde daarom in de vergadering van donderdagavond (vanaf de oordeelfase) de raad voor een richtinggevende startnotitie Omgevingsvisie vast te stellen. De fracties konden zich besluitvormend met dit voorstel vinden. Alleen Zwerus gaf een tegenstem.

Door Jaap Ruizeveld

Eilandelijk karakter

Deze richtinggevende startnotitie heeft een nadrukkelijk eilandelijk karakter. Het betekent niet dat alle beleid dat de gemeente de afgelopen jaren ontwikkelde nu overboord gaat of opnieuw gemaakt moet worden. Zo is in 2015 al de Eilandvisie vastgesteld en bij veel van de beleidsvisies heeft ook participatie en overleg met stakeholders plaatsgevonden. De startnotitie wil de inzichten uit de al ontwikkelde visies bundelen en de participatie niet overdoen daar waar die reeds heeft plaatsgevonden. De omgevingsvisie kan overigens helpen de thema's van de Eilandvisie verder te ontwikkelen.

Omgevingsplan

Naast de omgevingsvisie moet de gemeente onder meer een eiland breed omgevingsplan maken als opvolger voor de bestemmingsplannen en voor een deel van de bepalingen in de lokale verordeningen. Hierbij krijgt de gemeente meer beleidsvrijheid dan in het huidige stelsel. Het omgevingsplan moet in de loop van 2027 klaar zijn. Veel gemeenten benutten de overgangstijdtermijn om het plan in modules op te bouwen. Ook in Goeree-Overflakkee met haar grote grondgebied en de vele kernen ligt deze aanpak voor de hand. De visie zal ontwikkeld worden met de in de begroting beschikbaar gestelde budgetten. Pijl (CDA) kon zich vinden in de startnotitie. Hij wees op leefbaarheid in de openbare ruimte, het zoeken naar een balans en vroeg o.a. aandacht voor woningbouw aan de oostkant van het eiland.

Burgerparticipatie

Kieviet (SGP) vond het een goede basis om verdere stappen te kunnen zetten. Hij complimenteerde voor de aanpak met burgerparticipatie. Mevrouw Nijssen (VVD) uitte zorgen dat de Eerste Kamer mogelijk nog geen besluit neemt over het onderwerp en dat er dan vertraging optreedt. Zijn wij omgevingswet-proof?. De Vos (VKGO) die attendeerde op de woningbouw en Van Alphen (EVV) beschouwend, steunden het voorstel. Pipping (ChristenUnie) wilde periodieke terugkoppeling over de stappen en gaf aan dat de ontwikkeling naar een duurzaam-innovatief Goeree-Overflakkee, een vitaal en aantrekkelijk eiland centraal moet staan. Hij noemde het belangrijk dat de burgers tijdig en op de juiste wijze informatie over de omgevingsvisie krijgen. Wethouder Markwat zag het project als een uitdaging.