Nog geen besluit over Verordening Jeugdhulp

Om een en ander te kunnen aanpakken stelde het college aan de gemeenteraad voor de Verordening 2019 vast te stellen. Na twee ronden discussiëren werd het onderwerp voor besluitvorming doorgeschoven naar de raadsvergadering van 12 december. De onderwerpen die in de verordeningen moeten worden opgenomen (jeugdhulpplicht) zijn door de Jeugdwet expliciet aangegeven. De integrale aanpak, de procesregie en de eigen regie van jeugdigen en ouders worden benoemd. De gemeente is alleen gehouden een voorziening te treffen als de jeugdigen en/of ouders er op eigen kracht niet uitkomen en dan passende hulp kunnen verkrijgen.

Vier manieren

De toeleiding naar de jeugdhulp in de vorm van een individuele voorziening kan op 4 manieren plaatsvinden. Via de gemeente, na verwijzing door huis- of jeugdarts of medisch specialist, via de rechter of gecertificeerde instellingen of via Veilig Thuis. Als de hulpvraag bij de gemeente wordt ingediend bekijkt de gemeente in onderling overleg met een jeugdige of zijn ouders welke hulp precies gewenst is. Daarbij wordt ook gekeken of de jeugdige en zijn ouders zelf, of met hulp van hun netwerk het probleem kunnen aanpakken.

Veilig Thuis

Ook Veilig Thuis vormt een toeleiding tot jeugdhulp. Hier wordt advies verstrekt over vermoedens en gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Indien nodig wordt onderzocht of op grond van de melding er sprake is van kindermishandeling en wordt ouders zo nodig aangegeven tot het accepteren van jeugdhulp waartoe dan contacten met de hulpverlening worden gelegd. In de Verordening 2019 is met betrekking tot het toekennen van een PGB (Persoonsgebonden Budget) voor formele zorg een substantiële versobering opgenomen. Voor een groep PGB-houders is dit een teruggang. In het kader van zorgvuldigheid, zo gaf wethouder Bruggeman aan is een financiële overgangsregeling in de verordening opgenomen. Maar er waren van alle fracties kritische en bezorgde geluiden. Men vroeg om maatwerk. Investeer in het kind dat in de knel zit. Op 12 december komt, zoals gemeld, dit onderwerp terug.